<p>&quot;Het is fijn dat we iets kunnen betekenen voor de zorg&quot;, aldus Mari&euml;nne van Dongen. (Foto: Gemeente Veldhoven).</p>

"Het is fijn dat we iets kunnen betekenen voor de zorg", aldus Mariënne van Dongen. (Foto: Gemeente Veldhoven).

(Foto: Marli Eggelaar)

Handen uit de mouwen voor de zorg

Vanwege personeelstekort loopt de zorg in de regio vast. Daarom gaan 21 wethouders uit Brabant-Zuidoost aan de slag om medewerkers in de zorg te helpen. Dit doen ze door uitkeringsgerechtigden, vrijwilligers en stagiaires te vragen de zorg een helpende hand te bieden.

EINDHOVEN - Samen met het Regionaal Overleg Niet Acute Zorg (RONAZ) en Verpleeg- en Verzorgingshuizen en Thuiszorg(VVT) willen ze zorg en maatschappij aan elkaar verbinden. Met dit initiatief volgen de gemeenten het voorbeeld van de regionale afdeling van Koninklijke Horeca Nederland (KHN), Transvorm en de VVT-sector, die afspraken hebben gemaakt over de inzet van horecapersoneel in de zorg. Een samenwerking die in Eindhoven startte en inmiddels is uitgebreid naar de hele regio.

Mariënne van Dongen is namens de regiowethouders Publieke Gezondheid. Zij geeft te kennen: “Wij vinden het initiatief van KHN prachtig; een zwaar geraakte sector die handen wil leveren voor het tekort in de zorg. We dachten, hier moeten we bij aansluiten...”

“Dus zetten wij ons eigen netwerk en organisatie in om mensen te mobiliseren. We vragen de samenleving om de handen uit de mouwen te steken voor de zorg. Maar naast vrijwilligers denken we natuurlijk ook aan de inzet van uitkeringsgerechtigden, mensen met een (verlopen) BIG-registratie en jongeren die nu geen stageplek kunnen vinden. We moeten dit echt samen doen.”

Enorme belasting
Met deze uitzonderlijke, sociaal-maatschappelijke actie willen de 21 regiogemeenten van Brabant-Zuidoost de druk op de zorg daadkrachtig verminderen, zodat iedereen in de regio weer de zorg kan krijgen die nodig is. Eppie Fokkema van het RONAZ is hier uitermate enthousiast over: “We hebben te maken met een enorme belasting van de zorg. Maar daarnaast zien we, als gevolg van Corona, ook een toenemend ziekteverzuim onder het zorgpersoneel. We kunnen nu dus echt alle hulp gebruiken. Ik ben dan ook heel, heel erg blij met dit schitterende initiatief.”

Alle hulp is welkom: ondersteunen bij dagbesteding, helpen bij eetmomenten, maar ook een bemoedigend praatje of een wandeling met een cliënt. Transvorm coördineert de vraag en aanbod van betaald werk voor personeel uit andere sectoren, uitkeringsgerechtigden en stageplekken. Aanmelden hiervoor kan via de website Extrahandenvoordezorg.nl. Daarnaast coördineren de gemeenten vraag en aanbod voor vrijwilligers. Zij zoeken daarvoor contact met hun inwoners en vrijwilligersorganisaties.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden