<p>David Berg: &#39;Er is nog genoeg samenhang in de wijk, daar doen we ons best voor.&#39;&nbsp;</p>

David Berg: 'Er is nog genoeg samenhang in de wijk, daar doen we ons best voor.' 

(Foto: Rob Weekers)

Het Cruydenhuisch blijft strijdbaar

Normaliter kan Het Cruydenhuisch als de huiskamer van Stratum worden beschouwd, maar door de coronamaatregelen is het er stil. Niettemin geeft het sociaal restaurant wel degelijk een teken van leven. Het Cruydenhuisch wordt Food Court Stratum. (Door Rob Weekers)

EINDHOVEN - Het Cruydenhuisch biedt zijn ruimte, capaciteit, netwerken en keukens aan andere horeca-ondernemers aan om zo met lagere maandlasten, kostenbesparing door samenwerking lekkere gerechten te maken en samen te bezorgen. “Ideaal voor mensen die juist in deze moeilijke tijd een restaurant willen beginnen”, zegt mede-initiatiefnemer David Berg.

Kans
“Vele horeca ondernemers moeten noodgedwongen stoppen en zien hun levenswerk en spaargeld volledig verdwijnen. Die mensen willen we een kans geven om door te kunnen blijven gaan.” Het idee is even simpel als doeltreffend. Wie wil kan gebruik maken van een de keukens van Het Cruydenhuisch. Dat kan al voor een paar uurtjes per dag. De gerechten kunnen worden besteld via een bezorgservice. “Ideaal voor wie overweegt een eigen restaurant te beginnen”, zegt Berg. Een drietal keukens maakt inmiddels al gebruik van het Food Court. Zo is er de Italian Fusion keuken DailYziosoo, de African Authentic Kitchen, en De Kroon, een Arabic Fusion keuken.

Zo’n twee jaar geleden opende Het Cruydenhuis zijn deuren, nadat welzijnsorganisatie Lumens in 2017 een streep zette door het sociaal restaurant aan de Heezerweg. De doorstart, met een iets ander concept, in de nieuwe locatie aan het Kalmoesplein is een schot in de roos gebleken. Buurtbewoners kunnen er langskomen om elkaar te ontmoeten, een kaartje te leggen. Maar ook zijn er diverse sociale activiteiten zoals boeklezingen, spelletjesavonden, tai-chi, taalles, en speciale thema-middagen en -avonden. Ook is een duidelijk maatschappelijke insteek. Zo werkt Het Cruydenhuisch samen met Vluchtelingen Werk, Neos, Springplak 040, Wij Eindhoven, Stichting Met Je Hart.

“We zijn dé ontmoetingsplek van de buurt”, zegt Berg, die samen met Dorien Minten als een van de drijvende krachten van het Cruydenhuis mag worden genoemd. Berg: “We hebben met het Cruydenhuisch een impact op de samenleving, zorgen voor verbinding, bieden mensen die het soms moeilijk hebben een steuntje in de rug. Dát is mijn drijfveer om er de schouders onder te zetten.

Door de coronamaatregelen heeft Het Cruydenhuisch even geen mensen meer over de vloer, en dat baart Berg zorgen. “De kosten lopen ook bij ons op, ja, dat is wel zorgelijk. Maar bij de pakken neerzitten hoort niet bij ons. We gaan niet klagen”, zegt Berg. “Het is een vreemd, maar ook boeiend jaar.” Roeien met de riemen die je hebt, zo is de insteek van Berg en Minten. “Wat kunnen we nog wel? In deze tijd moet je creatief zijn, improviseren”. 

Meer informatie over het Food Court op de website.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden