<p>De opening van het Voedselbosje.</p>

De opening van het Voedselbosje.

(Foto: Annick Missotten)

Voedselbosje in Geldrop aangelegd

De primeur van een Voedselbosje in Noord-Brabant is op naam van Kindcentrum De Vlinder. Op een feestelijke lesdag vervingen leerlingen samen met IVN Natuureducatie dertig vierkante meter stenen door eetbare bomen, struiken en kruiden. Met dit samenwerkingsproject nam IVN Geldrop een voorschot op het vijftigjarig jubileum volgend voorjaar.

GELDROP - Voordat de leerlingen op vrijdag 6 november konden aanplanten, kregen zij les over het hoe en waarom van het Voedselbosje. Een letterlijk voorproefje, want er konden al amandelen en bramen geproefd worden terwijl de leerlingen spelenderwijs leerden over de eetbare delen van planten. Belangrijk om te weten, want een halfjaar na aanplant kan er al bescheiden geoogst worden. Naast het Voedselbosje is een buitenlokaal gemaakt, door de verwijderde schoolpleintegels te hergebruiken als bankjes. Hier kunnen de leerlingen leren over het voedselbosje, maar ook buitenles krijgen in andere vakken.

Op het juiste moment
Directrice Wendy Hollanders was meteen enthousiast toen zij door IVN Geldrop benaderd werd met de vraag of zij een voedselbosje op haar schoolplein ziet zitten. Geheel toevallig was dit niet. “Vanwege het 50-jarig jubileum van IVN afdeling Geldrop mochten wij een school voordragen die dit nieuwe IVN concept wil proefdraaien,” aldus Harrie Broeksteeg, voorzitter van IVN Geldrop. “Kindcentrum De Vlinder neemt al jaren deel aan onze natuurprogramma’s en gaf aan het schoolplein te willen vergroenen, dus dit leek ons een logische keus.” Een officiële opening met ouders, buurtbewoners en andere geïnteresseerden zat er door corona niet in afgelopen vrijdag. De intentie is om in het voorjaar het Voedselbosje alsnog feestelijk te openen. 

Van amandelboom tot colakruid
Een IVN Voedselbosje is een aangelegd bosje van 30 m2 bestaande uit (deels) eetbare planten, struiken en bomen. In het Voedselbosje staan bekende en onbekende soorten zoals amandel, braam, citroenmelisse en colakruid. Het Voedselbosje van De Vlinder is onderdeel van de IVN Voedselbosjesbeweging. De droom van IVN is om samen met partners duizend schoolpleinen en kinderopvanglocaties te vergroenen met een Voedselbosje. Een Voedselbosje neemt kinderen mee in een nieuw verhaal over voedselproductie, maakt gezond eten toegankelijk en ondersteunt de voedseltransitie in de landbouw.

Fondsen en subsidies
Dit eerste Voedselbosje in Noord-Brabant is aangelegd onder leiding van IVN Brabant en is gefinancierd door het programma Jong Leren Eten, Fonds NME, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de subsidieregeling ‘Schoolpleinen van de Toekomst’ van provincie Noord-Brabant. Kijk voor meer informatie op de website.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden