<p>Olof van Gelder heeft het voor mekaar: het Sinterklaashuis mag open. Hier op de foto met zijn kinderen Lux (l) en Coco. (Foto: Bert Jansen).</p>

Olof van Gelder heeft het voor mekaar: het Sinterklaashuis mag open. Hier op de foto met zijn kinderen Lux (l) en Coco. (Foto: Bert Jansen).

(Foto: Bert Jansen)

Sinterklaashuis gaat 'gewoon' open

Het heeft wat voeten in aarde gehad, maar het Sinterklaashuis in de Eindhovense Steentjeskerk opent zijn deuren op zaterdag 21 november. Organisator Olof van Gelder stak zijn nek uit, met de gewenste uitkomst als resultaat. (Door Willem Brouwer)

EINDHOVEN - Eerst wel, toen weer niet... en zo maar door. De ingrijpende pandemie, en de voortdurend aangescherpte maatregelen, leken een gezellig sinterklaasfeest in Eindhoven in de weg te staan. Vorig jaar ging het Sinterklaashuis voor het eerst open. Toen nog zonder ingrijpende maatregelen, in een ‘gewone’ maatschappij. Maar met de anderhalvemetersamenleving waar we nu in leven, diende er veel veranderd te worden. Hoofdorganisator en Eindhovenaar Van Gelder ondervond dat.

Stekker eruit
“Maar we hebben er zó hard voor geknokt. Telkens stelden we onszelf diverse vragen. Moeten we het risico wel lopen? Zullen we de stekker er uittrekken? Maar weet je, ik ben een positieve vent, een winnaar. Zo’n sinterklaasfeest voor de Eindhovense kinderen, dat is toch prachtig?”, vraagt hij zichzelf hardop af. Eigenlijk zou het feest de 14e al van start gaan. Door de coronamaatregelen van de overheid is die datum een week opgeschoven. Maar, het gaat door. En daar is Van Gelder maar wat blij mee. “Wekenlang ben ik bezig geweest met troubleshooting. Inmiddels is alles in kannen en kruiken. Ons doorloopevenement voldoet aan alle regels. Niet alleen die van de overheid en de gemeente, maar ook aan de eisen van het ESI.”

Dat staat voor Event Safety Institute, regels die opgesteld zijn om in tijden van corona een veilig evenement te organiseren. “We werken met tijdsloten. Iedere drie kwartier maken vijftien kinderen (maximaal een ouder per kind) een route door het huis, die onder meer langs de pietenschool, pietenslaapkamer en de pakjeskamer van de goedheiligman leidt.” Het is volgens Van Gelder zelfs mogelijk om twee meter afstand te houden. Tijdens elke route staan enkele pieten en een heuse begeleid de groep bij. “Dat alles netjes verloopt”, besluit hij.

Informatie
Het Sinterklaashuis is van zaterdag 21 november tot en met zaterdag 5 december geopend. Op dinsdag tot en met vrijdag gaan de deuren van 13.00 tot 17.30 uur open, op zaterdag en zondag van 10.00 tot 17.30 uur. Op maandag is het huis dicht. Een kaartje kost 7,50 euro per stuk. Alle volwassenen moeten minimaal 1.5 meter afstand van elkaar houden. Het dragen van een mondkapje is verplicht vanaf 13 jaar. Alle informatie en de ticketverkoop is te vinden op de website: www.sinterklaashuis-eindhoven.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden