Foto:

Portugese laurier

Bioloog en eigenaar van Tuincentrum Soontiëns, Jeroen Soontiëns, beantwoordt een tuinvraag van onze lezers. Deze week de vraag van de heer Rozenmuller:

In mijn tuin zijn vorig jaar twee Portugese laurier op stam aangeplant. Tegen de stam van deze bomen zit een bamboestok vastgebonden met kunststof touwtjes. Kan ik deze stokken al weghalen na één seizoen, want de touwtjes beginnen heel strak te zitten.

Antwoord:
De bamboestok die aan uw bomen is vastgebonden heeft nog steeds een functie. Weghalen is nog te vroeg. Het is wel belangrijk dat u het touw, meestal bindbuis, controleert of het niet te strak zit. In dat geval vervangt u het door de stok opnieuw aan te binden. Bijna alle op stam gekweekte bomen zijn voorzien van een bamboestok ter versteviging van de stam. De reden hiervoor is dat de stam als gevolg van de teeltwijze nog niet voldoende dikte heeft ontwikkeld ten opzichte van de kroon.

Bij harde wind kan de boom zonder extra versteviging scheef komen te staan. Groenblijvende bomen, zoals de Portugese laurier, groeien bovendien van nature in een struikvorm. Een boomvorm wordt gekweekt door een tak langs een bamboestok omhoog te geleiden. De dikte van de stam van deze soorten groeit slechts langzaam. Hierdoor hebben ze langer ondersteuning nodig.

De keuze in groenblijvende boomsoorten is beperkt. Naast de Portugese laurier worden ook de laurierkers, de olijfwilg, de groenblijvende tulpenboom en de steeneik als wintergroene boom gebruikt. Een andere veel gebruikte soort is de glansmispel. Deze boom heeft nog langer ondersteuning nodig dan de andere soorten. De reden hiervoor is dat de takken (en dus ook de stam) heel flexibel zijn. Zonder extra ondersteuning kan de kroon bijna tot op de grond doorbuigen bij harde wind. Pas wanneer de stam een dikte heeft bereikt van zo’n 6 cm is hij stevig genoeg geworden om de bamboestok weg te halen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden