<p>Van Dongen poseert bij zijn vleugel. De Bosschenaar runt POM. Voor de agenda en meer, kijk op: www.pomeindhoven.nl. (Foto: Willem Brouwer)</p>

Van Dongen poseert bij zijn vleugel. De Bosschenaar runt POM. Voor de agenda en meer, kijk op: www.pomeindhoven.nl. (Foto: Willem Brouwer)

(Foto: )

In POM krijgt het onbekende aandacht

Een component en musicus in hart en nieren: dát is Bart van Dongen. De Bosschenaar (61) runt Paviljoen Ongehoorde Muziek (POM), een muzikale werkplaats, podium en studio in één. (Door Willem Brouwer)

EINDHOVEN - Plaats bieden aan muzikanten en muziekstromingen die normaliter weinig tot geen aandacht krijgen: dat is het doel van Van Dongen. Hij omschrijft POM als een muzikale ontwikkel- en ontdekplek. “Gecomponeerde, geïmproviseerde muziek. Akoestisch, semi-akoestisch, elektronisch uitgevoerd: muziek die vooral niét te horen is op andere Eindhovense podia, zoals Muziekgebouw, Wilhelmina en TAC”, legt hij uit.

Praktijk
Hoe ziet dat er eigenlijk in praktijk uit? Ten eerste worden er maandelijks vijf tot acht muziekoptredens in het door de gemeente en provincie gesubsidieerde POM georganiseerd. Dat zijn bands waar Van Dongen - tevens programmeur - zelf niet achteraan hoeft te gaan. “Ik krijg voldoende aanmeldingen van bands die hier op willen treden. Ik ben geen onbekende in het wereld, word regelmatig gebeld en gemaild met aanvragen. Ik zeg in die gevallen vaker ‘nee’ dan ‘ja’.”

De bandleden kan hij een klein garantiebedrag toezeggen, maar dat is het dan ook wel. “Er kunnen hier maximaal 45 gasten komen kijken, nu met corona zijn er maximaal vijftien toeschouwers welkom. Van de lage toegangsprijs, 7 euro per kaartje, profiteren de bands nog een beetje mee.”

Ondanks de ingrijpende pandemie, gaat Van Dongen, begenadigd pianist, gewoon door met het organiseren van concertavonden. Ook leuk - en zeer treffend betreft de niche genres die er te horen zijn: “Je loopt als bezoeker het risico iets te bezoeken dat je misschien helemaal niet bevalt. Er is in de stad voldoende te horen van Bach, Beethoven en Brahms, maar hedendaagse, eigenwijze composities hoor je niet veel. In een grote stad hoort er voor die muziek ook een podium te zijn, vind ik.”

Manusje-van-alles
De voormalig pianoleraar en directeur van een muziekproductiehuis in Maastricht, is nu ‘alles’, zoals hij dat mooi omschrijft. “Ik doe hier het licht en geluid en de administratie. Maar ik poets ook, ben programmadirecteur en onderhoud de boel.” Los van de concerten begeleidt Van Dongen aan de Ruysdaelbaan alumni van het Tilburgse conservatorium.

Goudhaantjes
Ook andere talentvolle musici, componisten en makers kunnen op Van Dongens - tevens lid van jazzband Eddy & the Ethiopians - coaching rekenen. De goudhaantjes poogt hij onder te brengen in Music Hub Brabant, een Brabants talenontwikkelingsprogramma. Zo is de Bossche duizendpoot met tal van dingen tegelijk bezig en dat zint hem wel. Zolang het maar met muziek van doen heeft, vindt hij het prima. Hij hoopt er zéker nog tien jaar mee door te gaan. “Alleen al omdat Eindhoven een podium voor niche muziek verdient”, besluit Van Dongen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden