De vier studenten van de start-up Fitit op een rij.
De vier studenten van de start-up Fitit op een rij. (Foto: )

'Er zijn geen regels, alles mag'

De kracht van de eenvoud. Zo kan een door vier studenten uit Eindhoven ontwikkeld speelgoed treffend worden omschreven. Met Fitit, speelgoed waarmee kinderen allerlei constructies kunnen bouwen van karton, hopen de studenten aan de weg te timmeren, en hebben een bedrijfje opgericht om het product aan de man te brengen. “De enige limiet is je eigen creativiteit.” (Door Rob Weekers)

EINDHOVEN Een rond houten schijfje met verschillende gleufjes en inkepingen met in het midden een gat. Zo ziet een Fitit eruit. De fitters worden gesneden met een lasersnijder en zijn gemaakt van populierenhout. Met behulp van het schijfje, karton en een satéprikker kunnen er allerlei mogelijke voorwerpen worden gebouwd. Een ingenieus idee, dat de studenten inmiddels hebben geperfectioneerd, én inmiddels ook hebben laten testen door de doelgroep: kinderen van 4 tot en met 12 jaar.

Workshops
Enige uitleg om het speelgoed zo optimaal mogelijk te gebruiken is wel vereist. Daarom geven de vier workshops om de mogelijkheden van hun product toe te lichten. Enkele buitenschoolse kinderopvanglocaties hebben al enthousiast gereageerd door een bestelling van het speelgoed te plaatsen. Nu nog is het bedrijf in de regio actief, maar de hoop is gevestigd op een landelijke doorbraak.

De vier studenten van de Technische Universiteit Eindhoven hebben elkaar leren kennen tijdens een project voor de studie Industrial Design. Opdracht: ontwerp een product denkend vanuit een materiaal. Dat werd karton. “Duurzaam, makkelijk te bewerken en toegankelijk”, zegt Tessa van Abkoude van team Fitit. “Denk bijvoorbeeld maar eens hoeveel karton je elke week in huis krijgt. In plaats van het weg te gooien, kunnen kinderen het ook gebruiken om mee te spelen.”

Fitters werken ook samen met standaard satéprikkers. Samen kun je van de fitters bijvoorbeeld wielen of scharnieren maken. Op deze manier worden kinderen niet gelimiteerd in hun bouwmaterialen en kunnen ze zelf opzoek naar het juiste karton voor hun bouwwerk. Bouwen zonder vast te zitten aan bouwtekeningen, zo heet het.

Voordeel
De Fitters worden gesneden uit Europees populieren multiplex. Het grote voordeel daarvan, ten opzichte van andere natuurlijke materialen, is dat het hout lokaal verkregen kan worden en de populieren bomen ontzettend snel groeien. “Door slim gebruik te maken van het indelen van het hout produceren we weinig afval.” De energie die nodig is om 50 fitters te maken, kan met één zonnepaneel in één uur worden opgewekt.

Creatief en duurzaam zijn de sleutelwoorden. Tessa van Abkoude: “Bij veel speelgoed is de vorm al een gegeven, is alles al voor je in elkaar gezet. Met Fitit doen we een beroep op de fantasie van een kind. Goed, een beetje ruimtelijk inzicht is nodig, maar verder zijn er geen beperkingen. Ook zijn er geen regels, alles mag, alles kan.”

www.fitit.fun

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden