<p>Eindhovenaar Henk van Straten vertelt tijdens Books on tour over de schaduwkant van het creatieve proces. (Foto: Anke van der Meer).&nbsp;</p>

Eindhovenaar Henk van Straten vertelt tijdens Books on tour over de schaduwkant van het creatieve proces. (Foto: Anke van der Meer). 

(Foto: Anke van der Meer)

Schaduwkant van het creatieve proces

Op zondag 1 november staat het literair-culturele programma Books on Tour in het teken van depressies en creativiteit. Onder het motto ‘Licht in het Hoofd’ vertellen de auteurs Eva Meijer, Henk van Straten en Patricia Idsinga over de schaduwkant van het creatieve proces.

Online - Books on Tour zou in eerste instantie fysiek plaatsvinden in het Huis van Waalre. Het programma, gepresenteerd door auteur en journalist Diederik Samwel, wordt niet afblazen, maar gaat online gewoon door. Zo kunnen er niet dertig, maar een onbeperkt aantal mensen van genieten.

Meijer, Idsinga en Van Straten zijn ieder op hun eigen manier vertrouwd met de wisselwerking tussen somberheid en momenten van euforie. Die paradox vormt voor hen vaak een bron van inspiratie. Daarnaast laten ze zien dat je ook heel vrolijk kunt worden van verhalen over depressies. Tijdens het programma Licht in het Hoofd komt onder meer het taboe op depressies en bipolariteit aan de orde.

Columniste en cabaretière Patricia Idsinga, die vorig jaar de bundel Echt lachen zo’n depressie publiceerde, pleit voor meer openheid: ‘Jaarlijks meldt ruim een half miljoen Nederlanders zich met psychische klachten bij de huisarts, terwijl ongeveer 1 miljoen mensen antidepressiva slikt. Maar daar hoor je eigenlijk nooit iemand over. Als iedereen direct of indirect met depressies te maken heeft, waarom doen we er dan zo ingewikkeld over?

‘Schrijver, journalist, columnist én Eindhovenaar Henk van Straten gaat in op het schrijfproces. De openhartige manier waarop hij persoonlijke ervaringen in zijn boeken verwerkt, kent namelijk ook een keerzijde. Het betekent dat hij zichzelf in allerlei hoedanigheden tegenkomt. Met ‘Wij zeggen hier niet halfbroer’ won hij in 2018 de prijs voor het Beste Boek voor Jongeren.

Ook Eva Meijer vertelt over de totstandkoming van haar werk. Haar romans werden veelvuldig genomineerd en bekroond en verschenen in vijftien talen. Haar laatste roman, De nieuwe rivier, werd dit voorjaar lovend ontvangen. Meijers essay De grenzen van mijn taal (2018) bevat indrukwekkende passages over haar eigen depressies. Tijdens deze Books on Tour draagt de Eindhovense dichteres en spoken word-artiest Marieke Stam gedichten voor waarin ze haar eigen kwetsbaarheid als uitgangspunt heeft genomen.

Door Licht in het Hoofd online aan te bieden speelt de organisatie in op de beperkingen voor het organiseren van evenementen. Sjoerdtje Schaap, programmeur van de Bibliotheek Eindhoven en mede- organisator van Books on Tour: “We gaan er online alles aan doen om de mensen ook echt bij het programma te betrekken.

Een kaartje voor de livestream, 1 november van 14.30 tot 17.00 uur, kost 5 euro.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden