Jan Galema toont met trots een shirt dat hij heeft ontvangen van het Koningin Wilhelmina Fonds.
Jan Galema toont met trots een shirt dat hij heeft ontvangen van het Koningin Wilhelmina Fonds. (Foto: )

'Blij dat ik het heb kunnen doen'

Dat de Marathon van Eindhoven dit jaar geen doorgang vindt, is voor veel sportliefhebbers een teleurstelling. Het weerhield Jan Galema uit Eindhoven er niet van om afgelopen zondag zijn eigen marathon te lopen. Geen hele, want dat is voor de 74-jarige Jan net een beetje te ver. Jan Galema wist met zijn actie een kleine duizend euro bij elkaar te lopen voor het Koningin Wilhelmina Fonds. (Door Rob Weekers)

EINDHOVEN - De Liviusstraat in Eindhoven was afgelopen uitgelopen om de krasse Galema in het zonnetje te zetten. Een finishdoek, vlaggetjes, staantafels waar een bitterballetje kon worden genuttigd. Galema viel bij binnenkomst een warm applaus te deel. Als kers op de taart spelde zijn vrouw Marianne hem een medaille op. “Een beetje reuring in de straat, da’s best leuk.”

Een rondje door Eindhoven langs vrienden en familie. Nauwkeurig uitgezet om tot de exacte afstand van de halve marathon te komen, 21 kilometer en een beetje. Jan: “Het is ietsje meer geworden. We zijn ergens verkeerd gelopen, dat scheelde honderd meter.” Een kniesoor die daar op let, want het ging zondag vooral om het gemeenschappelijk doel: geld ophalen voor het KWF. “Het ging wel lekker”, zegt Jan Galema over zijn prestatie. “Ik ben blij dat ik het heb kunnen doen.”

De Eindhovenaar was al enkele weken volop in training, maar was zondag behoorlijk gespannen. “Je weet nooit wat er kan gebeuren. Al die mensen die mij sponsoren wil ik niet teleurstellen. Maar vanaf het begin ging het meteen goed.”

Tijdens zijn tocht door Eindhoven werd Galema vergezeld van kinderen, kleinkinderen en vrienden die om de beurt een stukje met hem meeliepen. Echtgenoot Marianne fietste mee om de boel in de gaten te houden en haar man te voorzien van eten en drinken. Twee uur en veertig minuten liet Galema klokken toen hij thuis in de Liviusstraat feestelijk werd onthaald. Geen toptijd, weet Galema als geen ander, die zich een vaste deelnemer mag noemen van de Marathon van Eindhoven. “Maar daar ging het vandaag dan ook niet om”, zegt Galema. “Bovendien heb ik ook nog eens moeten wachten omdat er een stoplicht op rood stond.”

Steun
In 2012 werd bij Galema maag- en slokdarmkanker geconstateerd. Na een zware behandeling in het Catharina Ziekenhuis is de Eindhovenaar al een tijd kankervrij. “Een moeilijke en emotionele periode”, blikt Galema terug op de tijd dat hij ziek was. “Ik heb veel steun gehad van familie en vrienden. Maar ik besef ook dat ik geluk heb gehad. We hebben de strijd tegen kanker nog niet gewonnen, daar is nog veel onderzoek voor nodig”, licht Jan zijn keuze voor het KWF toe.

Er kan nog steeds worden gedoneerd op de actie die Jan Galema is gestart. Neem hiervoor een kijkje op de site van het KWF en zoek naar deelnemer ‘Jan Galema’.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden