<p>Dani&euml;lle Verschuren en Jan van de Loo poseren in hun tijdelijke expositieruimte in de Heuvelgalerie. (Foto: Willem Brouwer).</p>

Daniëlle Verschuren en Jan van de Loo poseren in hun tijdelijke expositieruimte in de Heuvelgalerie. (Foto: Willem Brouwer).

(Foto: )

Winkel omgetoverd tot exporuimte

Het kunstenaarsduo Daniëlle Verschuren en Jan van de Loo houdt normaliter huis in hun atelier aan het Lichtplein. Hun expositie - ‘100 jaar schilderkunst van 1920 tot heden’ – heeft een ruimere bestemming gekregen: het werk is tot en met 30 december in het voormalige pand van Didi te zien. (Door Willem Brouwer)

EINDHOVEN – Daar zijn de twee maar wat blij mee. Het pand van de voormalige kledingwinkel is enorm – veel groter dan je op voorhand zou denken. Coronaproof schilderijen bekijken: dat is op Heuvelgalerie 117 dan ook geen probleem. In de eerste ruimte is werk van Verschuren en Van de Loo te zien: de twee Eindhovenaren werken sinds twee en een half jaar samen. Er zijn onder meer schilderijen te zien met Paris Hilton erop, maar portretten van Nick Cave, Elvis en Vincent van Gogh.

Maar, samen schilderijen maken: hoe gaat dat bij Verschuren en Van de Loo in zijn werk? “We vullen elkaar uitstekend aan. Daniëlle gaat verder waar ik stop”, legt Van de Loo, weinig verhelderend, uit. Verschuren nuanceert: “Jan bedenkt de meeste onderwerpen, zet het schilderij in grove lijnen op, doet de compositie. Daarna ga ik er mee verder.” Van de Loo veert helemaal op. Hij komt superlatieven te kort om zijn metgezel te prijzen. “Echt waar, ze kan zo prachtig in detail schilderen”, vertelt hij. Ondertussen wijst de voormalig meubelontwerper naar een portret van Einstein. “Kijk, die vingers, prachtig toch? Zo kan alleen Daniëlle dat.”

Behalve het werk het Eindhovense duo, hangt er verderop, in de ‘tweede ruimte’, werk uit het voormalig Museum Kempenland. Als die werken ter sprake komen, valt Peter Thoben, voormalig directeur van het museum, plotsklaps binnen. Hij zorgde er mede voor dat een fractie van de oude werken – die in een Eindhovens archief stof verzamelen – weer te aanschouwen zijn.

Desalniettemin vindt hij het ‘rampzalig’ dat er ‘amper ruimtes voor tentoonstellingen’ in Eindhoven zijn. “Daarom is het extra mooi dat er nu een aantal werken van Museum Kempenland hier te zien zijn. De werken zijn representatief voor de schilderkunst in Eindhoven in de periode van 1920-2020.” Verschuren en Van de Loo beamen dat het lastig kiezen was. Er lagen namelijk honderden prachtige werken in het archief. Daarom had Verschuren, al zegt ze het zelf, ‘alles hier wel op willen hangen’.

Logischerwijs bleek dat niet mogelijk, maar met de werken die het wél ‘gered’ hebben, is weinig mis. Zo is er kunst van Frans Manders. Henri Hess, Ad Snijders, Kees Bol, Louis Derijks, Cornelis le Mair en Willem de Kok te zien. “Er komen hier regelmatig mensen binnen die prachtige verhalen afsteken over hun tijd - bijvoorbeeld - als leerling van één van hen. Ze leven dan helemaal op. Dat is leuk om te horen”, weet Verschuren.

Lezing
De expositieruimte is tot en met 30 december dagelijks geopend. Woensdag 21 oktober geeft Thoben om 19.30 uur een lezing over schilderkunst in Eindhoven. Aanmelden via: info@vdlart.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden