<p>Hubert Cornelis (links) van Groet & Ontmoeten en Frank Hendriks (rechts) van Archipel. &quot;Bij ons moet niets, maar er is heel veel mogelijk.&quot; (Foto: Cai Vosbeek).</p>

Hubert Cornelis (links) van Groet & Ontmoeten en Frank Hendriks (rechts) van Archipel. "Bij ons moet niets, maar er is heel veel mogelijk." (Foto: Cai Vosbeek).

(Foto: )

Actief betrokken bij de samenleving

In het Ontmoet & Groethuys in Gestel zit een aantal ouderen, op anderhalve meter afstand, met elkaar te kletsen. Zo meteen gaan ze onder begeleiding bewegingsoefeningen doen. Ria is een trouwe bezoekster van sport en beweging. “Dit is voor het eerst sinds corona dat we weer bij elkaar zijn. Ik heb er echt zin in. Zo blijf je toch een beetje soepel. En je hebt weer eens een praatje. Toch? Vaak lunchen we samen na de les. Gezellig hoor.” 

EINDHOVEN - Inwoners van Gestel hebben welllicht de oranje vlaggen van Ontmoet & Groet wel eens zien wapperen, maar wat doen ze eigenlijk? Hubert Cornelis zit met Frank Hendriks om tafel. Hubert is voorzitter Ontmoet & Groet en Frank is programmaleider Strategische Vernieuwing Archipel. Onlangs tekenden ze samen een intentieverklaring tot samenwerking. Hubert: “Het hartje in ons logo laat zien dat iedereen vanaf 55 jaar bij ons van harte welkom is. Of je nu uit Gestel komt, Woensel-Noord of Veldhoven-Zuid. Geen vervoer? Daar zorgen wij voor. Bij ons moet niets, maar er is heel veel mogelijk. Met een team enthousiaste vrijwilligers ontvangen we in deze prachtige ontmoetingsruimte wekelijks meer dan 200 ouderen. Voor een kopje koffie, een zinvolle activiteit of sport en beweging. Zo blijven onze gasten actief betrokken bij elkaar en de samenleving.”

Uitgekleed
“De ouderenzorg wordt de laatste jaren steeds verder uitgekleed”, legt Hubert uit. ”Veel extra’s verdwijnen. Daarom is Ontmoet & Groet opgericht. Om ontmoetingen in de wijk mogelijk te maken, om samen te koken en samen te eten. Om samen te genieten van het leven en eruit te halen wat erin zit. Want één ontmoeting kan voldoende zijn om uit eenzaamheid te komen en nieuwe vrienden te maken. De activiteiten die we ondernemen ontwikkelen we samen met onze gasten. We luisteren naar hun verhalen, kijken naar hun vaardigheden en interesses en daar spelen we op in. Zo zetten we mensen in hun kracht. Er zijn dames die taarten en koekjes bakken: de enthousiaste Taarten voor Taarten. Hun taartjes en koekjes serveren we bij de koffie in het Ontmoet & Groethuys”, weet Hubert.

Hij gaat verder: “Van het verdiende geld gaan de dames vervolgens naar een lunchconcert. We hebben een groepje bekwame Breisterren die voor Wools of Holland de mooiste dingen breien. Of de stoere Mannen van Metaal die voorwerpen uit elkaar halen en materialen scheiden. Met de opbrengst bezoeken ze samen een museum. En niet te vergeten onze super Soeptrienen. Ze maken de heerlijkste soep waarbij ze de kruiden uit onze kruidentuin gebruiken. Wat onze gasten ook doen: samen voegen ze iets toe, samen maken ze het verschil. Ze volgen geen activiteit, ze zijn de activiteit. Daarmee zijn we anders dan reguliere dagbesteding.”

Archipel de wijk in
Frank, programmaleider Strategische Vernieuwing Archipel: “Archipel vindt het belangrijk om met hetgeen we doen aan te sluiten bij wat er in de samenleving leeft. Mensen willen het liefst zo lang mogelijk thuis wonen en Archipel wil hen daarbij ondersteunen. Dat kunnen we echter niet alleen. Dat doen we het liefst samen met organisaties in de buurt en met bewoners zelf, ook van Archipel. We nemen daarom graag het initiatief om samen te werken met organisaties die al in de wijken aanwezig zijn. Samen kunnen we verbinden, mensen en organisaties met elkaar in contact brengen, doorverwijzen, activiteiten ondersteunen en daar waar nodig, professionele zorg aanbieden. Het wiel hoeven we niet opnieuw uit te vinden. Daarom participeert Archipel in het netwerk GOUdt waaraan ook Groet & Ontmoet deelneemt.”

Kracht
“In dit netwerk werken verschillende organisaties samen om belangen van ouderen, op wat voor manier ook, te behartigen. Toen we met Hubert in contact kwamen, kwamen we erachter dat Ontmoet & Groet past bij de visie van Archipel. We gaan allebei uit van de kracht en zeggenschap van ouderen. We bekijken wat nodig is om ouderen zo lang mogelijk de regie over hun eigen leven te laten houden. Of er nog meer plannen voor andere buurten en wijken in de pijplijn zitten? Wordt vervolgd!”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden