<p>&#39;De reis van morgen&#39;: een beeld van een eerdere editie van DDW. Het festival wordt dit jaar een virtuele ervaring. Zie de website: www.ddw.nl/nl. (Foto: Bert Jansen).</p>

'De reis van morgen': een beeld van een eerdere editie van DDW. Het festival wordt dit jaar een virtuele ervaring. Zie de website: www.ddw.nl/nl. (Foto: Bert Jansen).

(Foto: Bert Jansen)

DDW 2020 gaat digitaal verder

Burgemeester John Jorritsma heeft besloten om alle bijeenkomsten die gepland stonden in het kader van de fysieke Dutch Design Week (DDW) af te gelasten. Op basis van de nieuwe noodverordening, die kracht is gegaan na het uitvaardigen van nieuwe coronamaatregelen, had DDW met fysieke bijeenkomsten ‘op papier’ kunnen doorgaan.

EINDHOVEN - Het advies van de Veiligheidsregio is echter om, gezien het aantal snel toenemende besmettingen en de reisbewegingen die DDW-bezoekers uit binnen- en buitenland met zich meebrengen, DDW alleen in virtuele vorm te laten doorgaan. Daarop zag de burgemeester zich genoodzaakt om dit besluit te nemen.

Burgemeester Jorritsma heeft samen met wethouder Monique List-de Roos (Cultuur en Design) de kwestie besproken met de directie van Dutch Design Foundation (DDF), die DDW organiseert. Jorritsma is zich er zeer bewust van welke enorme klap dit besluit betekent voor de community van designers in Eindhoven: “Tandenknarsend heb ik dit besluit moeten nemen. Design is zo onlosmakelijk met onze stad verbonden, dat een besluit als dit de ziel uit de stad snijdt. Zo voel ik dat ook.”

Jorritsma waardeert het enorm dat DDW zoveel mogelijk coronaproof is gemaakt, maar volgens hem weegt de bestuurlijke verantwoordelijkheid die hij draagt in de bestrijding van het coronavirus zwaarder. “Als ik de toenemende besmettingen in onze stad zie, met de beelden van de krakende gezondheidszorg in het voorjaar nog op mijn netvlies, dan kan ik niet anders dan absolute voorrang geven aan het bestrijden van het virus en het tegengaan van nieuwe besmettingen. Het naar de stad halen, of binnen de stad faciliteren van grote groepen mensen die DDW bezoeken, past daar niet in.”

List-de Roos sluit zich daarbij aan: “Met pijn in het hart hebben we dit moeten besluiten. Normaal ademt onze stad zeker in deze week het DNA van de stad - technologie, design en kennis - en stroomt Eindhoven vol met designers en bezoekers. We kunnen in deze tijd helaas niet actief mensen uitnodigen om naar de stad te komen; dat is niet verantwoord. Maar dit besluit raakt veel mensen. Ik weet hoe groot het effect is op de brede designgemeenschap, van maker en student tot organisator. Maar ook op de horeca en binnenstad. Dutch Design Foundation kennende zal alles op alles worden gezet om digitaal te shinen en de frisse blik op de toekomst te houden.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden