Gecoördineerd door Vincent Huibers en Pim Bens worden dertien kunstwerken gerealiseerd die laten zien wat er achter de doorgaans gesloten deuren van de hightech productie-industrie in de regio gebeurt.
Gecoördineerd door Vincent Huibers en Pim Bens worden dertien kunstwerken gerealiseerd die laten zien wat er achter de doorgaans gesloten deuren van de hightech productie-industrie in de regio gebeurt. (Foto: )

Lichtkunstwerk tunnel Welschapsedijk

Als onderdeel van het project Overbruggen krijgt het viaduct voor de A2 aan de Welschapsedijk een nieuw lichtkunstwerk. Op de wanden komt een grafisch ontwerp, dat door dynamisch gekleurde ledverlichting lijkt te veranderen. Maandag is de uitvoering gestart. De kunstenaars verwachten twee tot drie weken bezig te zijn. De Welschapsedijk zal tijdens de uitvoering deels versmald zijn, maar blijft begaanbaar.

EINDHOVEN - Het ontwerp van het kunstwerk komt van de hand van het Amsterdams-Eindhovens collectief Motion Paintings. Een eerder werk van hen is te vinden op de loopbrug over de Torenallee op Strijp-S. De ontwerpers lieten zich voor dit werk inspireren door de ontwikkeling van elektronenmicroscopen door het bedrijf Thermo Fisher. Deze ontwikkeling startte op Eindhovense bodem binnen de divisie Elektronenoptica van Philips, dat later fuseerde met het Amerikaanse bedrijf FEI.

Motion Paintings wil de verborgen moleculaire wereld toegankelijker maken voor het grote publiek. Het ontwerp kan worden gezien als een artistieke verkenning van cellulaire, moleculaire en atomaire werelden. Vergelijkbaar met de focus van een microscoop stellen de gekleurde ledlampen de wandschildering in staat om de aandacht op de verschillende kleurlagen van het ontwerp te veranderen, waardoor de graphics tot leven komen.

Gebiedsontwikkeling
Het project is onderdeel van de bredere gebiedsontwikkeling van Eindhoven Noordwest. Een gebied met opvallende contrasten. Zo vind je er de drukke A2 en hightech productiebedrijven, maar ook stadsparken en bosrijke wandelpaden. Het gebied wordt ontwikkeld als ecologische, landschappelijke en recreatieve verbinding tussen de stad en het Groene Woud. Met binnenkort dus een extra lichtkunstwerk onder het viaduct aan de Welschapsedijk. Met het beschilderen van tunnels streeft de gemeente Eindhoven een aantal praktische doelen na. Het beschilderen beschermt het beton, heeft een functie bij het tegengaan van vandalisme en is goed voor de sociale veiligheid.

GLOW ondersteunt dit project. Het past in de visie “Eindhoven maakt het verschil in lichtkunst”. Daarin verrast, verbindt en vernieuwt GLOW inmiddels het hele jaar door, dankzij een continu proces van innovatie, design en ondernemingsgeest. Dat is essentieel voor de ontwikkeling, groei en daarmee de toekomst van GLOW. In GLOWlabs worden samenwerkingen aangegaan met onder andere kunstenaars en bedrijven die in deze creatieve sessies tot bijzondere nieuwe lichtkunst komen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden