<p>Ook bij de telpost van VWG De Kempen wordt geteld. Vanaf 07.00 uur tot omstreeks 15.00 uur staat de vogelwerkgroep paraat om de overvliegende vogels te turven. (Foto: Wim Deeben).</p>

Ook bij de telpost van VWG De Kempen wordt geteld. Vanaf 07.00 uur tot omstreeks 15.00 uur staat de vogelwerkgroep paraat om de overvliegende vogels te turven. (Foto: Wim Deeben).

(Foto: )

Trekvogels tellen: telpost in Veldhoven

Vogelwerkgroep De Kempen neemt zaterdag 3 oktober, samen met Vogelbescherming Nederland, deel aan de internationale trekvogelteldag, de Euro Birdwatch.

REGIO - In meer dan veertig landen in heel Europa worden op deze dag trekvogels geteld. In Nederland gebeurt dit op meer dan 160 telposten. VWG De Kempen staat vanaf 07.00 uur bij de telpost aan de Nagelmekerseweg in Veldhoven. Vogelbescherming Nederland maakt op zaterdagavond de top 10 van meest getelde trekvogels bekend.

Het najaar is dé tijd van het jaar om recordaantallen vogels te zien. Veel vogels die bij ons hebben gebroed trekken nu naar het warmere zuiden. Ook vanuit het noorden en oosten van Europa komen vogels naar ons land om te overwinteren of ze trekken in die tijd door ons land. Bij helder weer zie je ze letterlijk vliegen, vaak in grote groepen. De Euro Birdwatch staat of valt met het weer. 

Helder zicht is ideaal om te tellen, net als een lichte tegenwind want dan vliegen de vogels lager en worden ze eerder opgemerkt, en dat vergemakkelijkt het tellen. Goed trekweer voor de vogels zelf is uiteraard juist rugwind (dus noorden en/of oostenwind). Maar dan gaan ze juist vaak hoog vliegen, waardoor ze minder goed worden waargenomen en geteld. En als de zon doorbreekt is er kans op roofvogeltrek.

Het is dus afwachten wat de omstandigheden op 3 oktober zijn. De najaarstrek is voor veel vogelaars één van de hoogtepunten van het jaar. Hopelijk wordt het dus een trekvogelrijke dag. Ook bij de telpost van VWG De Kempen wordt geteld. Vanaf 07.00 uur tot omstreeks 15.00 uur staat de vogelwerkgroep paraat om de overvliegende vogels te turven. Vorig jaar werd in Nederland tijdens de BirdWatch 824.389 vogels geteld, 209 soorten in totaal.

Fiets of rijd vanuit Veldhoven via de Runstraat om bij de telpost te komen. Na een paar honderd meter gaat de asfaltweg naar rechts (hier verandert de naam ook in Witvenseweg). In deze bocht loopt een zandpad (Nagelmekerseweg) rechtdoor. Rijdt of fiets deze zandweg in. U vindt de trektelpost een eindje verderop langs de Nagelmekerseweg.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden