Het ´nieuwe normaal´ in beeld gevangen tijdens de begintijd van de coronacrisis. (Foto: Hildegard Hick).
Het ´nieuwe normaal´ in beeld gevangen tijdens de begintijd van de coronacrisis. (Foto: Hildegard Hick). (Foto: )

Hoe een stad bijna tot stilstand kwam

De gevolgen die de ‘intelligente lockdown’ in maart van dit jaar met zich meebracht, hebben er ook in Eindhoven flink ingehakt. Fotografe Hildegard Hick ging met haar camera op pad om een portret te schetsen van de stad en haar bewoners. Het leverde een fraai fotoboek op: Stilstaan en Doorgaan. Hoe een stad bijna tot stilstand kwam. (Door Rob Weekers)

EINDHOVEN - Een impressie van Eindhoven in coronatijd, zo kan het boek van Hick ook worden omschreven. Het bevat fraaie zwart-wit foto’s van herkenbare en minder herkenbare plaatsen en mensen in de stad. Een stad die leeg werd en waar men elkaar toch vond op alternatieve manieren die waren toegestaan. Hick: “We bevinden ons midden in een historische gebeurtenis. Dat wilde ik vastleggen.”

Tijdens de eerste weken van de uitbraak van het virus in ons land zat de schrik er ook bij Hildegard Hick goed in. “Ik bleef, net veel anderen, voornamelijk thuis. Maar ik was ook nieuwsgierig, en besloot iedere dag met de fiets een rondje door de stad te fietsen. Die lag er op sommige plekken haast uitgestorven bij, het gaf me een surrealistisch beeld. Zo kende ik Eindhoven helemaal niet. De stilte gaf me een beklemmend gevoel. Maar ik zag ook hoe mensen zich aanpasten aan een nieuwe situatie. Hoe mensen oog en zorg voor elkaar hadden.”

Ook bij Hick heeft de coronatijd er flink ingehakt. De fotografe was net begonnen aan een parttime baan, en moest daar gedwongen weer vanaf zien. “Dat was flink balen”, zegt Hick, die snel relativeert. “Veel mensen hebben als gevolg van corona een dierbare verloren. Dat is een ander verhaal.” Niettemin vond Hick een nieuwe baan. “Hoe gek het ook klinkt, corona heeft mij ook wat opgeleverd. Niet bij de pakken neerzitten, bijvoorbeeld.”

Ik bleef, net veel anderen, voornamelijk thuis. Maar ik was ook nieuwsgierig, en besloot iedere dag met de fiets een rondje door de stad te fietsen.

Liedje
Een busje geparkeerd voor een verzorgingshuis waar vanuit het dak twee dames een liedje zingen. Op de achtergrond is een hartje te zien waarop staat: ‘Oma’. Drie mannen zitten op een bankje midden in het centrum van Eindhoven. Zover mogelijk uit elkaar als maar kan. “Ik wil het onverwachte laten zien, verder kijken dan wat je op het eerste gezicht ziet. De details in een foto vertellen een verhaal, die gelaagdheid zoek ik.”

Nu er een tweede besmettingsgolf lijkt aan te komen, ziet Hick een verschil met het begin van de coronatijd. “Mensen staan er nu meer onverschillig in, zijn meer nonchalant. Begrijpelijk, het heeft te maken met gewenning. Het geeft niettemin ook aan dat mensen zich aanpassen aan een nieuwe situatie.”

‘Stilstaan en doorgaan’ eindigt met een foto van een testlocatie. Een open einde, geeft Hick aan. “Waar de pandemie eindigt, weten we niet. Wél dat we voorlopig nog niet van het virus af zijn.” Voor Hick vooralsnog geen reden om er opnieuw met de camera op uit te trekken. “Het onderwerp is voor mij afgesloten.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden