Foto:

Japanse duizendknoop

Bioloog en eigenaar van Tuincentrum Soontiëns, Jeroen Soontiëns, beantwoordt een tuinvraag van onze lezers. Deze week de vraag van mevrouw Ronde:

Enkele jaren geleden kocht ik een mooie plant: het is een Bistorta amplexicaulis en familie van de duizendknoop. Een Japanse duizendknoop in je tuin schijnt een groot probleem te zijn. In Engeland is het zo erg dat je huis minder waard is als je die plant in de tuin hebt staan. Hij woekert ondergronds erg. Wat zal ik ermee doen?

Antwoord:
Er is geen reden om uw enthousiasme over de duizendknoop te temperen. Deze plant is onschuldig en hoewel verwant aan de Japanse duizendknoop is het geen woekeraar. De volledige naam van uw tuinplant is Persicaria amplexicaulis, in het Nederlands duizendknoop geheten. Het geslacht Persicaria behoort tot de duizendknoopfamilie Polygonaceae, net als het geslacht Fallopia, waar de Japanse duizendknoop toe behoort (Fallopia japonica).

Japanse duizendknoop is eigenlijk een heel succesvolle plant, die zich door toedoen van de mens vanuit zijn oorspronkelijke leefgebied in Japan over grote delen van de wereld heeft verspreid. De plant groeit vanuit wortelstokken uit tot een hoogte van wel 2,5 meter en breidt zich makkelijk steeds verder uit, waarbij andere planten worden verdrongen. Omdat de wortels tot enkele meters diep groeien is deze plant vrijwel niet te verwijderen, zeker niet omdat elk stukje wortel van enkele centimeters weer uitgroeit tot een nieuwe plant. Japanse duizendknoop wordt tot de invasieve exoten gerekend en daarom actief bestreden. Er is tot op heden echter geen methode gevonden, die de plant in één behandeling kan bestrijden.

Met de fraai roodroze bloeiende duizendknoop in uw tuin kunt u nog steeds blij zijn. Het is een zeer dankbare en langlevende tuinplant die bloeit van juli tot oktober. Voor waardevermindering van uw huis hoeft u niet bang te zijn.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden