Noud en Gonnie Stas voor hun kraampje aan de Eindhovenseweg in Geldrop. (Foto: Rob Weekers).
Noud en Gonnie Stas voor hun kraampje aan de Eindhovenseweg in Geldrop. (Foto: Rob Weekers). (Foto: )

'Hoe kan het zo groeien hè?'

“Een uit de hand gelopen hobby.” Noud Stas uit Geldrop (88) windt er geen doekjes om. Wat 15 jaar geleden begon als leuk tijdverdrijf is uitgegroeid tot een ware passie. Hij is dol op het kweken van pompoenen en kalebassen en mag zich de onbetwiste pompoenenkoning van Geldrop noemen. (Door Rob Weekers)

GELDROP - Voor veel Geldroppenaren is Noud Stas (88) een bekend gezicht. Zo’n 50 jaar ging hij als melkboer de deuren langs om mensen te voorzien van zuivel. “Altijd met veel plezier gedaan. Zes dagen per week in touw, de zondagochtend was er voor de administratie. Het was een pittige baan, dat wel. Maar van hard werken is nog nooit iemand dood gegaan.”

Ook met zijn hobby is het voor de krasse Stas nog behoorlijk aanpoten. Als de pompoenen half mei worden geplant -na de IJsheiligen- en dan duurt het een maandje of drie voordat er kan worden geoogst. Tot die tijd is het volop schoefelen, onkruid wieden, water geven op het stukje land dat Stas in bruikleen heeft bij zijn neef in Leende. “Ik heb er een paar maanden per jaar een dagtaak aan”, zegt Stas. “Soms is het best zwaar, maar alles is beter dan achter de geraniums zitten.”

Wie van Geldrop richting Eindhoven rijdt, ziet tegenover het benzinestation een kraam die wordt gedomineerd door groene, gele en oranje kleuren. Het is de nieuwe pompoenenoogst die Stas voor zijn huis heeft uitgestald. In diverse bakken zijn de pompoenen, en ook kalebassen, keurig gesorteerd naar grote én naar prijs. Wie wat van zijn gading heeft gevonden, mag het aankoopbedrag deponeren in de brievenbus. “Dat gaat altijd goed. Een kwestie van vertrouwen”, weet Stas. “Blijkbaar wonen er veel eerlijke mensen in Geldrop”, lacht hij. Maar liever nog gaat hij een praatje maken met zijn klanten. Tegenwoordig weten ook jongeren de weg naar zijn pompoenenkraam te vinden. “Pompoenen zijn weer helemaal hip. Niet alleen om thuis een herfstsfeer te creëren, maar ook een feest als Halloween draagt daar een steentje aan bij.”

In hun huiskamer hebben Noud en zijn vrouw Gonnie goed zicht op de voorbijgangers die de kraam voorbij gaan. “Daar hebben we een nieuwe klant”, zegt Gonnie verheugd als een man zijn fiets stalt en het handelswaar inspecteert. Het blijkt Piet Verschuren te zijn, een oude bekende, die ieder jaar ‘wat moois’ komt uitzoeken. Met twee tasjes volgeladen met pompoenen kan Verschuren er weer een jaar tegen.

“Rijk word ik er niet van”, zegt Stas over zijn ‘handeltje’. Jaarlijks besteedt hij 50 euro aan zaadjes, die hij na raadpleging van een catalogus bestelt bij een gespecialiseerde kweker. Daarnaast gebruikt hij ook het zaad van zijn zelf gekweekte pompoenen. Wat daaruit komt is altijd weer een verrassing. “Met pompoenen weet je het nooit”, zegt hij. “Geel, oranje, groen, gespikkeld. En een keur aan vormen. Stas laat een bolvormig exemplaar zien met een platte onderkant. “Hoe kan het zo groeien hè?”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden