<p>Fietsbrug Tegenbosch ligt er prachtig bij. (Foto: Bert Jansen).</p>

Fietsbrug Tegenbosch ligt er prachtig bij. (Foto: Bert Jansen).

Fietsbrug Tegenbosch ingereden


Na drie jaar is het zover: de fietsbrug ligt op zijn plek. Zaterdagnacht werd de brug, Tegenbosch genaamd, ingereden.

EINDHOVEN - Trots. Dat zijn Hendrik-Jan Vennix en Keel Smaling. De projectontwikkelaars, respectievelijk namens gemeente Eindhoven en bouwbedrijf Dura Vermeer, zien zaterdag een rustige avond tegemoet. Dat lijkt vreemd, want de witte fietsbrug, die over Randweg Eindhoven (A2/N2) heen komt te liggen, is maar liefst 160 meter lang. “Maar we zijn uitstekend voorbereid. Ik zit er rustig bij, eerlijk waar”, vertelt Smaling. Naast hem zit Vennix, die knikt. 

“Vanaf 22.00 uur wordt de snelweg afgesloten. Tot 8.00 uur ‘s ochtends hebben we de tijd om de brug in te rijden”, legt hij uit. Dat gaat gebeuren aan de hand van twee platformwagen van Mammoet. Die rijden de brug letterlijk op de snelweg, en laten hem daar zakken. Het gewicht van de brug is vergelijkbaar met de zwaarte van 1200 personenauto’s. “Zeg maar een volle parkeergarage”, voegt Smaling daar gauw aan toe. Drie jaar geleden, op 29 augustus 2017, begonnen de werkzaamheden voor de fietsbrug Tegenbosch, die in week 44 (eind oktober) in werking zal treden. 

Wethouder List: “Het is bijzonder om hier te zijn. In Eindhoven is er veel bedrijvigheid, en dus ook veel verkeer. Deze brug had Eindhoven nodig. Het is een icoon geworden, voor de stad. Het zal prachtig worden”, vertelt ze over de brug die van 700 ton staal en 900 ton beton gemaakt is. Bij de presentatie van de opening deze avond geen gebrek aan lofuitingen. Als de brug eenmaal ‘staat’, is de klus allerminst geklaard. “We hebben nog vier nachten de tijd om het hulpstaal uit de constructie te verwijderen”, legt Vennix uit. “Daarvoor worden de komende tijd verschillende rijstroken gefaseerd afgesloten. We zijn er dus nog niet.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden