Wilma Slaats en André Foederer aan de grote ontmoetingstafel van de Kledingzolder. (Foto: Martina Roovers)
Wilma Slaats en André Foederer aan de grote ontmoetingstafel van de Kledingzolder. (Foto: Martina Roovers) (Foto: Martina Roovers)

Kledingzolder voortaan ook offline

Vijf jaar na de oprichting van de Facebookgroep Kledingzolder heeft de online kringloop voor de minima sinds anderhalve maand een fysieke locatie. Oprichter Wilma Slaats heeft een klaslokaal in de voormalige basisschool aan de Kronehoefstraat ingericht als winkel. (Door Martina Roovers)

EINDHOVEN – Een beetje verscholen achter een paar grote bomen op de speelplaats vind je het voormalige schoolgebouw van SBO de reis van Brandaan. “Daardoor is het niet makkelijk voor iedereen te vinden”, weet Wilma Slaats. “We zitten nu eenmaal niet aan een looproute.” De reis van Slaats naar het klaslokaal begint wanneer zij na 17 jaar terugkomt naar haar geboortestad Eindhoven. Maatschappelijk werk ging in haar buurt van deur tot deur met de vraag of er buurtbewoners wat initiatieven wilden ontplooien. “Kennelijk krijg je mensen moeilijk de deur uit.” Slaats was juist op zoek naar contact en initieerde een kledingmarkt. Helaas met weinig succes. “Mijn huis stond daarna nog vol met dozen kleding. Zodoende ben ik op zoek gegaan naar een manier om die te slijten.” Zo is Kledingzolder als online groep ontstaan.

Inmiddels zijn er vijf jaar verstreken en is de groep een succes. “Mijn huis staat nog steeds vol met dozen”, lacht Slaats. Alle kleding en andere spulletjes die Slaats krijgt, zette ze voorheen op Facebook. Ook hield ze vier keer per jaar een verkoopavond bij haar thuis. Sinds kort heeft ze dus een heuse winkel, waar een kledingstuk slechts een euro kost. “Ik was al langer op zoek naar een ruimte waar we alles konden uitstallen. Oók zodat mensen elkaar kunnen ontmoeten.”

Uit huis trekken
“Ik weet wat het is om met weinig te leven”, verklaart ze. “Wanneer je weinig te besteden hebt, ga je amper de deur uit, want álles kost geld.” Belangrijkste doel is dan ook sociaal contact. “Het is dat ik deze groep heb, anders had ik waarschijnlijk nu ook op de bank gehangen.” Ze wil dat mensen elkaar uit huis trekken. “Dat ze samen gaan wandelen, fietsen of hier koffie komen drinken. Ik weet hoe belangrijk dat is.”

Wie, wat, waar?
Elke maandag, woensdag en zaterdag kun je tussen 10.00 en 14.00 uur terecht bij Kledingzolder, kringloop voor de minima, op Kronehoefstraat 30a in Eindhoven. In een klaslokaal van het voormalige schoolgebouw kun je behalve shoppen vooral ook elkaar ontmoeten, koffie drinken en een praatje maken. Kleding doneren? Bel dan voor een afspraak met Wilma Slaats: 06-28427805.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden