<p>Yvette den Brok: &#39;Vaak gebeuren er onder het schrijven dingen die ik echt niet van tevoren &nbsp;had kunnen bedenken.&#39;</p>

Yvette den Brok: 'Vaak gebeuren er onder het schrijven dingen die ik echt niet van tevoren  had kunnen bedenken.'

(Foto: )

'Als je je fantasie gebruikt kan alles'

Van de hand van de Eindhovense kinderboekenschrijfster Yvette den Brok verscheen onlangs ‘De geheimzinnige Zielpers’. Yvette den Brok is moeder van twee kinderen en oma van drie basisschoolkinderen. Daarnaast is ze kinder- en gezinscoach. Ze woont en werkt in het centrum van Eindhoven. (Door Rob Weekers).

EINDHOVEN - Net als in haar vorige twee kinderboek komt er een leuk, mondig kind met een lichamelijke handicap in het boek voor, zonder dat die handicap expliciet benoemd wordt. Niet zonder reden. Den Brok heeft zelf een lichamelijk handicap, en daar hoort ook een spraakhandicap bij. Izzy, de hoofdpersoon in haar nieuwste boek, heeft dat ook. Zonder al te moralistisch bezig te zijn, komen tal van (maatschappelijke) kwesties aan de orde, én gebeuren er veel spannende en soms onverklaarbare zaken. Genoeg ingrediënten voor een spannend kinderboek.

Hoe is je interesse voor het schrijven ontstaan?
“Ik heb altijd heel veel fantasie gehad. Als kind geloofde ik heilig in kabouters en had ik hele gesprekken met mijn poppen. Ik dacht dat ik alles kon en eigenlijk is dat ook zo. Ieder mens kan alles, als hij zijn fantasie maar gebruikt.”

Las je als kind ook al boeken, en welke waren dat? 
“Ik ben opgegroeid met Nijntje Pluis van Dick Bruna. Al vroeg kende ik die verhaaltjes uit mijn hoofd. En met Jip en Janneke van Annie MG Schmidt natuurlijk. Een beetje later vond ik Pippi Langkous geweldig, dat stoere meisje dat alles kan en alles wat niet hoort, toch doet. Pietje Bel vond ik ook leuk. Dat ondeugende en toch lief willen zijn voor anderen sprak me erg aan.”

Hoe doe je inspiratie op?
De verhalen komen vanzelf in mijn hoofd. Vaak gebeuren er onder het schrijven dingen die ik echt niet van tevoren had kunnen bedenken. Toen ik het boek ‘De geheimzinnige Zielpers’ ging schrijven, wist ik bijvoorbeeld helemaal nog niet wat een Zielper is en nu weet ik dat er bij elk kind - en trouwens ook bij elke volwassene - minstens één Zielper is en dat Zielpers heel belangrijk zijn. Dat maakt schrijven spannend!”

Hoe vind je aansluiting bij de belevingswereld van kids?
“Gewoon door zelf een beetje kind te blijven en door die kinderogen naar de wereld om je heen te kijken. dat raad ik trouwens iedere volwassene aan. Het maakt het leven veel makkelijker en bovendien begrijp je kinderen beter. Een boek voor kinderen moet goed aflopen, maar het moet niet te braaf en te zoetsappig zijn. Kinderen weten echt wel dat niet elke vader of moeder lief is en dat er soms rotdingen gebeuren. Dat maken de meeste kinderen zelf mee, dus dan mogen ze er ook over lezen. Als ze dan ook lezen wat ze er zelf aan kunnen veranderen, of dat de dingen vaak niet zo erg zijn als ze lijken, heb je een goed kinderboek.”

De Zielpers is te verkrijgen bij Van Piere en bij De Boekenberg in Eindhoven, en is ook online te bestellen: uitgeverijeigenzinnig.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden