Koken met Chef Zarzo
In Groot Eindhoven vind je geregeld een lekker recept van niemand minder dan Michelin chef Adrian Zarzo. Deze keer een klassieker uit de Spaanse keuken: Albondigas.
Albondigas zijn pittige Spaanse gehaktballetjes en tomatensaus. Dit recept heeft Zarzo van zijn oma.
Ingrediënten
Albondigas
1 kg varkensgehakt
15 g zout
3,75 g piment d’Espelette (± ¾ theelepel)
3,75 g gerookt paprikapoeder (± ¾ theelepel)
150 ml melk
1 ei
25 g pijnboompitten
1 teen knoflook
50 g bloem
Tomatensaus
300 g tomatensofrito
125 g uiensofrito
1 theelepel gehakte knoflook (± 2–3 g)
6 g zout
4 g suiker
1,5 g piment d’Espelette (± ¼ theelepel)
1,5 g gerookt paprikapoeder (± ¼ theelepel)
scheutje olijfolie
Bereidingswijze
Albondigas: 1. Verwarm de oven voor op 200°C. 2. Rooster de pijnboompitten in een droge pan tot ze goudbruin zijn. 3. Meng het gehakt met zout, piment, paprikapoeder, 1 geperste knoflook en pijnboompitten. 4. Klop het ei los met de melk en voeg toe aan het gehaktmengsel. 5. Voeg de bloem toe en meng tot een stevig geheel. 6. Vorm balletjes van ca. 35 gram (±28 stuks). 7. Leg ze op een bakplaat met bakpapier en bak ze 10 minuten op 200°C.
Tomatensaus: 1. Verhit olijfolie in een pan. 2. Fruit de uiensofrito en knoflook kort aan. 3. Voeg de tomatensofrito toe en roer goed door. 4. Voeg zout, suiker, piment en gerookt paprikapoeder toe. 5. Laat de saus 10–15 minuten zachtjes pruttelen tot hij iets is ingedikt. 6. Proef en pas eventueel op smaak aan.
Serveer de warme albondigas met de tomatensaus eroverheen of ernaast. Lekker met vers brood, rijst of als onderdeel van een tapasplank!