Meester Boulangers Reindert Hameeteman en Mark Plaating hebben vandaag de meest duurzame bakkerijschool van Nederland geopend. De gloednieuwe bakkerij, onderdeel van Summa Brood & Banket in Eindhoven, is een toonbeeld van duurzaamheid en innovatie.

Het Summa College heeft bij de bouw van de nieuwe bakkerij ingezet op duurzaamheid. De bakkerij is volledig van het gas af; alles gebeurt elektrisch. Docent Mark Wils van Summa Brood & Banket: “Deze omschakeling heeft ook invloed gehad op het lesprogramma. We hebben het lesprogramma herschreven. Brood bakken in elektrische ovens vereist immers andere technieken dan bakken in gasovens”.

State-of-the-art

De aangeschafte apparaten zijn state-of-the-art en energiezuinig. Zo geeft de shockvriezer overtollige koude lucht door aan de naastgelegen vrieskast en kan de deeg-fermentatie-cel zowel vriezen als rijzen. “Een mooie ontwikkeling voor het bakkersvak. We kunnen overdag het deeg verwerken, ’s avonds gewoon naar huis om de volgende dag direct met perfect gerezen deeg aan de slag te kunnen gaan!”

Voorloper

Summa Brood & Banket staat bekend als een voorloper op het gebied van bakkersopleidingen. “Klanten willen steeds vaker een zo eerlijk mogelijk uniek product. Vroeger leerden we onze studenten om een cake te maken met cakemix. Handig en voor die tijd heel nuttig. Maar in de huidige tijd kom je daar niet meer mee weg”, aldus Wils.

“Wij leren onze studenten om producten te maken met basisgrondstoffen in plaats van kant-en-klare mixen. Dat vraagt om andere kennis en technieken, maar het stelt hen wel in staat om unieke producten te ontwikkelen.”