Wat voor rol speelt technologie in ons dagelijks leven? Tijdens de Dutch Design Week schenkt Manifestations 2020 aandacht aan de (mis)matches tussen mens en technologie. “Met een scherp randje”, zegt creative director en curator Viola van Alphen. “Maar ook innovatief en speels.” (Door Rob Weekers)

EINDHOVEN - Thema van Manifestations, dat voor de vijfde maal vertegenwoordigd is tijdens DDW, is ‘Monsters’. Tijdens de tentoonstelling op Sectie-C mikt Manifestations op de drie-eenheid Art, Technology en Fun.

“We hebben de Fun nodig in een wereld waar onbegrip en angst voor de ander overheerst. Door de tentoonstelling in het teken van monsters te zetten, geven we mensen op een luchtige manier inzicht in wat er momenteel speelt. Een monster wordt gezien als een angstaanjagend wezen: buitengewoon, lelijk en groot. Maar een monster kan ook lief en menselijk zijn zoals het Koekiemonster.”

WisselwerkingTijdens de tentoonstelling zijn meer dan vijftig werken te zien van veelal jonge, recent afgestudeerde, kunstenaars. Zij zetten de spannende wisselwerking tussen mens en technologie op verrassende manieren in een ander daglicht. Daarnaast is er ook online van alles te ontdekken. Zo is er bijvoorbeeld een ‘3D Make-up filter’ van kunstenaar Ines Alpha dat de grenzen van schoonheid verlegt. Saskia Verleg toont ‘GoDigital Babywear’, ideaal voor aan smartphone verslaafde ouders.

In babykleding is een klein schermpje geplaatst en om te navigeren worden delen van de kleding gebruikt. “Je baby zal alle aandacht krijgen, en niet eens doorhebben dat je focus op het web ligt”, zo heet het. Uiteraard roept het ontwerp vragen op. “En dat is precies de bedoeling”, zegt Van Alphen.

De expositie is er zeker niet louter voor techneuten, benadrukt ze. “We proberen een zo groot mogelijke doelgroep te bereiken.” Denk aan robots, E-fashion, een moslima autocoureur, eenzame zwembadjes, een wearable bullshit leugendetector, post apocalyptische video’s, emotie-monsters. Maar ook worden er kanttekeningen geplaatst. Zo wordt aandacht geschonken aan de rol die Eindhovense bedrijven spelen in de internationale wapenindustrie, en wordt gekeken naar hoe technologie kan worden gebruikt om (social) media te manipuleren.

Niet gezienVanwege het coronavirus is er tevens een uitgebreid virtueel programma. Van Alphen is nog druk bezig om alle puntjes op de i te zetten. “Corona heeft het er niet makkelijker op gemaakt, sommige werken heb ik nog niet gezien, dat blijft voor mij ook een verrassing. Om er zeker van te zijn dat alles veilig is, staan in ieder geval alle ramen en deuren open.”

Verder staan op het programma onder andere workshops voor kinderen, lezingen, performances, en meet-ups. De expositie is (na aanmelding op de website) gratis te bezoeken voor minima. Na 17.30 uur is Manifestations voor iedereen gratis toegankelijk.