JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Eindhoven in Beeld

Het Radiomonument

Het Radiomonument van Termote in het Stadswandelpark. Foto: Eindhoven in Beeld, nr. 53565.

Het Radiomonument van Termote in het Stadswandelpark. Foto: Eindhoven in Beeld, nr. 53565.

We kunnen niet meer zonder communicatiemiddelen. Een ontwikkeling van telegraaf, telefoon, radio en tv naar computer en mobiele telefoon heeft ertoe geleid dat we op elk gewenst moment over allerlei informatie kunnen beschikken en in contact kunnen komen met anderen. Een paar klikken en je spreekt met iemand aan de andere kant van de wereld.

Het was lang een droom van de mensheid: een gesproken boodschap direct versturen naar de andere kant van de wereld. Dat heeft de ingenieurs van Philips gefascineerd en uit hun experimenten en pionierswerk ontstond de eerste kortegolfzender van Nederland. Op 11 maart 1927 slaagde de eerste verbinding met Nederlands-Indië vanuit een geïmproviseerde studio in Eindhoven en op 1 juni 1927 sprak koningin Wilhelmina, in het bijzijn van prinses Juliana, in die studio een rede uit voor Nederlands-Indië. Het was een groot succes.

In 1927 richtte Philips de Philips Omroep Holland-Indië (PHOHI) op naast de al bestaande PCJ, ook een onderneming van Philips. De PHOHI richtte zich in haar uitzendingen op de Nederlandse koloniën, de PCJ op de rest van de wereld. Uit de PCJ is na de oorlog Radio Wereldomroep ontstaan.

Het Radiomonument wil het geslaagde en revolutionaire radio-experiment, en wat daaruit voortvloeide, herdenken. Beeldhouwer A. Termote heeft een roepende, in de lucht voortsnellende vrouw afgebeeld, die over de aardbol heen komt. De sokkel is ontworpen door architect Roosenburg en op de achterzijde daarvan is een inscriptie aangebracht die herinnert aan die eerste uitzendingen in 1927 vanuit Eindhoven.