Wat hebben we deze maand moeten afzien: nat, natter, natst. Met als resultaat: onbegaanbare bospaden, ondergelopen weilanden en modderpoelen in volkstuinen in plaats van opkomende plantjes. En dan heb ik het nog niet over de slakken die de bladeren mijn hortensia’s als een delicatesse zien. Na deze natte meimaand wens ik iedereen in juni een aangenaam zonnetje toe waar we samen van kunnen genieten.

Samen genieten is ook iets dat onder de noemer ‘social run’ momenteel over de hele wereld een hype is. Hoe werkt ‘t? Gewoon even googlen en je zoekopdracht laat meteen allerlei social run clubs zien waarbij je je kunt aansluiten. Aan deelname is geen winstbejag verbonden, het is namelijk gratis.

De social run club die momenteel in Eindhoven actief is, is vooral bedoeld voor de leeftijdsgroep van 20 tot 35 jaar én je moet minimaal 5 kilometer kunnen hardlopen. De bedoeling is dat je, in plaats van in je uppie een paar kilometertjes te gaan hardlopen, je dit samen met anderen doet. Al rennend klets je wat met elkaar en wanneer er een leuke stop in je route zit, rust je even uit om onder het genot van een drankje misschien elkaar nog wat beter te leren kennen. Geen verplichtingen maar vooral gezelligheid moet centraal staan.

Een club die dus niet aan mij besteed is, want ik ben geen hardloper en ik val in een andere leeftijdscategorie. Toch juich ik dit initiatief toe, alleen in plaats van met z’n allen te gaan hardlopen, stel ik voor om ook social wandel clubs te starten. Bij mij in de wijk zie ik dagelijks veel mensen samen met een vrijwilliger of een hondje een rondje in lopen. In je eentje een eindje omlopen is duidelijk minder populair.

Toch ben ik ervan overtuigd dat velen met mij best graag dagelijks even de benen willen strekken. Wandelen, even op een bankje zitten of een stop voor ’n ijsje of drankje maken, dat doe je in je eentje niet zo vlug. Wanneer je echter gezelschap hebt, dan ben je niet alleen goed voor je lijf in de buitenlucht bezig, maar knoop je ook nieuwe contacten aan. En wie weet waartoe dit kan leiden. Deelnemers aan social run clubs spreken niet voor niets al over het ‘nieuwe daten’.

Dorothée Foole

eindhovenwinkel.nl