Louis de Wit verzamelt alles wat los en vast zit, en kent daarbij maar één criterium: zolang het maar met Eindhoven te maken heeft. In ruim veertig jaar heeft Louis genoeg bij elkaar verzameld om een klein museum mee in te richten. Een selectie van zijn collectie is vanaf zaterdag te zien in de St. Petruskerk.

Door Rob Weekers

De Schatkamer van Eindhoven, zo heet de expositie. Parochiemedewerkster Peggie van de Molengraft hielp Louis mee met het maken van een selectie. Ze is nog steeds onder de indruk van wat ze bij Louis thuis aantrof. Van een Eindhovens Monopolyspel tot miniaturen van het eerste station van Eindhoven, van flesjes bier van de stadsbrouwer tot een originele knijpkat, en niet in de laatste plaats een indrukwekkende hoeveelheid foto’s, boeken, brochures en naslagwerken. De verzameling van Louis ádemt Eindhoven. “Ik wist niet wat ik zag. Je vraagt je af: hoe heeft-ie dat allemaal bij elkaar gekregen?”, zegt ze.

Uniek

“Je koopt iets, je krijgt iets, zo simpel is het”, legt Louis uit, terwijl hij in de St. Petruskerk een blik werpt op de vitrines die een beeld geven van zijn verzameldrift. “Dit is echt uniek”, zegt hij, wijzend naar wat op het eerste gezicht een baksteen lijkt te zijn. Het blijkt een steen van de oorspronkelijke St. Catharinakerk, zo’n 600 jaar oud, en afkomstig uit de collectie van stadsarcheoloog Nico Arts. Samen met bouwstenen van onder meer klooster Mariënhage, de Woenselse Poort en, jawel, de St. Petruskerk zijn zij een vreemde eend in de bijt. Voor het overige zijn de getoonde voorwerpen allemaal afkomstig uit de verzameling van de Eindhovenaar.

Nooit compleet

Met veel geduld en een niet aflatende honger naar meer, dijt de verzameling van Louis gestaag uit, in de wetenschap dat de collectie nooit compleet zal zijn. “Maar dat is eigenlijk ook de charme ervan, er valt nog veel te ontdekken”, weet Louis. De begeerte naar een nieuwe parel die hij aan zijn ketting kan rijgen, blijft onverminderd groot. “Je weet wel wat je hebt, maar je weet niet wat je nog niet hebt”, filosofeert Louis.

Bestaat er iemand die meer spullen van Eindhoven heeft? “Als het om boeken gaat waarschijnlijk niet”, stelt Louis, die voor de gelegenheid een stropdas van de TU/e draagt. “In zekere zin vertelt mijn verzameling een verhaal, dat van Eindhoven om precies te zijn. Voor een belangrijk deel uit historisch perspectief. Zo zijn er in de loop van de geschiedenis veel oude gebouwen gesloopt, zoals het oude stadhuis. Jammer dat dit aan de sloophamer ten prooi is gevallen.”

Over welk lot zijn eigen verzameling is beschoren, maakt Louis zich niet al te druk. “In mijn hart zou ik het jammer vinden als de verzameling uit elkaar valt, hopelijk dragen mijn kinderen er zorg voor. Dat mogen ze zelf uitmaken.”

Persoonlijk

Een receptenboekje uit 1908 van zijn opa Martinus Pol rekent Louis zelf tot een van de pronkstukken uit de verzameling. “Da’s natuurlijk uit een persoonlijke overweging, maar niettemin, ik koester het.” In 1920 begon Pol een American Lunchroom op de Markt. “Voor die tijd best vooruitstrevend, maar met Amerikaanse keuken had het niets te maken. Dat de lunchroom vermeld staat in een stadsgids uit de jaren ’30 is een mooie bijkomstigheid.”

Het ligt dan ook voor de hand dat in het rijk gevuld archief van Louis veel is te vinden van zijn boekbinderij Piet de Wit, een oom van Louis. Hij schreef er in 2019 een boek over.

Best veel

De basis van de collectie van Louis de Wit voert terug naar 1982, toen de geboren en getogen Eindhovenaar een boek op de kop tikte dat verhandelde over Eindhoven 750 jaar stadsrechten. “Dat smaakte naar meer”, blikt Louis terug. Nu, ruim vier decennia verder: “Ik heb best wel veel over Eindhoven”, heet het met gevoel voor understatement. “Het is eigenlijk een beetje uit de hand gelopen. Veel materiele waarde heeft het niet, maar je moet het maar net op de kop weten te tikken.”

Zelfs voor een verwoed verzamelaar zijn er grenzen. “Krantenartikelen, daar begin ik niet aan, anders ligt er een echtscheiding op de loer”, grapt Louis. “En met het verzamelen van mokken stop ik ook. Hoewel, mocht ik nog op iets bijzonders stuiten…”

IN EEN KADER:

De expositie De Schatkamer van Eindhove is tot en met 31 augustus iedere zaterdag tussen 13.30 en 16.00 uur te zien in de St. Peteruskerk aan de Kloosterdreef 31. De toegang is gratis.