Kun je hem bezeten noemen? Misschien wel, maar dan wel in positieve zin. Jarenlang verzamelde hij kaartjes en posters en maakte hij talloze foto’s en video’s van bijzondere gebeurtenissen in Eindhoven. Deze voor hem dierbare kleinoden stonden tot voor kort van vloer tot plafond opgestapeld in zijn werkkamer. Maar nu is Frans Dekkers (76) aan het opruimen en digitaliseren.

Door Dorothée Foole

Inmiddels heeft hij diverse mensen al blij gemaakt met zijn geschoten foto’s en/of camerabeelden. Zijn monnikenwerk is echter nog niet voltooid. “Maar ik ben al een eind op weg”, lacht hij.

Frans Dekkers - journalist, cartoonist, boeken- en liedjesschrijver - werd geboren in Valkenswaard. Als kind had hij het niet altijd makkelijk. Hij vertelt linkshandig te zijn en dat werd op school niet getolereerd. “Wanneer ik op de lagere school moest schrijven, kreeg ik een stokje tussen de vingers van mijn linkerhand zodat ik gedwongen werd rechts te schrijven. Heel bizar.”

Tekenen was destijds zijn grote passie. Graag had hij de kunstacademie doorlopen. “Maar dan moest ik minimaal een havodiploma hebben. Mijn schooladvies was LTS en mijn vader drong erop aan een vak te leren.”

Ton Smits

Frans was groot fan van de in 1981 overleden Eindhovense cartoonist Ton Smits. “Ik heb hem persoonlijk ontmoet en hem mijn tekeningen laten zien. Hij schreef een aanbevelingsbrief aan de artdirector van Philips omdat hij vond dat ik talent had.”

De zelfgemaakte strips van Frans bleven niet onopgemerkt en verschenen onder meer in het Eindhovens Dagblad, de VARAgids en het tijdschrift Okki.

Als tiener bezocht Frans in Eindhoven diverse muziekoptredens van opkomende bandjes. Schrijven werd ook een geliefde bezigheid.

Journalist

“Vanaf 1970 hield ik dagboeken bij en ik had de ambitie om journalist te worden. Een open sollicitatie in 1978 bij het Eindhovens Dagblad eindigde in een contract voor een half jaar. Helaas werd die proefperiode niet verlengd. De hoofdredacteur vond mij niet geschikt voor de journalistiek.”

Dat bleek een misvatting. Door toeval kwam Frans in contact Derk Sauer, journalist bij de Nieuwe Revu. “Hij was bezig met een serie artikelen over rijke mensen in Nederland, waaronder de families Philips en Van Doorne. Ik hielp hem daarbij en dat resulteerde erin dat ik als journalist een contract bij Nieuwe Revu kreeg.”

Later werkte Frans ook voor het opinieblad Haagse Post evenals Panorama. Hij schreef spraakmakende verhalen over de rol van Philips tijdens de Tweede Wereldoorlog en had destijds zelfs een interview met de secretaresse van Hitler.

Lunchen met Van Agt

Hij herinnert zich nog goed de eerste kennismaking met Dries van Agt. “Ik had in 1988 een interview met hem in Maastricht. Het klikte zo goed tussen ons, dat we daarna samen een borreltje hebben gedronken. We hebben 25 jaar contact gehouden. Tot 2022 ontmoetten wij elkaar tijdens een jaarlijkse lunch. Deze vond vaak plaats in restaurant de Karpendonkse Hoeve, waarbij Wim van Elk en de laatste jaren ook Wim Daniëls aanwezig waren. We spraken dan heel geanimeerd over allerlei zaken. Ik vond hem een hele aardige man.”

Beatstad Eindhoven

Ook Eindhoven bleef als een rode draad door Frans’ leven lopen. Met zijn fototoestel en later met zijn videocamera was hij bij elke belangrijke gebeurtenis te vinden. “Met mijn camera maakte ik als het ware ieder jaar mijn eigen stadsjournaal.”

Zijn verzamelingen en bewaarde informatie leidden er uiteindelijk toe dat hij in 2010 het boek Beatstad Eindhoven presenteerde. Een prachtig naslagwerk inclusief uniek fotomateriaal over de rol van Eindhoven in het leven van muziekartiesten van weleer. Een tijdsbeeld van de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw in de Lichtstad, inclusief mode en trends.

Duizenden foto’s

De door hem gemaakte foto’s heeft Frans inmiddels gedigitaliseerd. “Er staan nu circa 17.000 foto’s op de harde schijf van mijn computer en ik heb ook nog eens acht harde schijven vol filmopnames. Wanneer ik mensen blij kan maken met mijn foto’s of video’s dan sta ik daar open voor.”

Frans is inmiddels gepensioneerd, maar schrijft nog steeds. Zo leverde hij ook zijn bijdrage aan het magazine ‘150 jaar leven in Eindhoven’.

Liedjesschrijver

Een andere nog niet eerder genoemd talent van Dekkers is het schrijven en componeren van liedjes. Hans de Booij - onder meer bekend van het nummer ‘Annabel’ - heeft zojuist het door Frans geschreven en gecomponeerde lied ‘Oogverblindend’ opgenomen.

“Dit lied heeft hij uitgekozen als afscheidslied voor zijn fans. Ik heb zojuist de bijbehorende clip gezien. En eerlijk gezegd ben ik heel tevreden over het resultaat.” Een nieuwe zomerhit? “Dat zou natuurlijk geweldig zijn.”

Overigens blijft het niet bij dit ene liedje. Frans geeft te kennen de smaak te pakken te hebben. “Ik hoop op nog meerdere producties.”