De binnenstad is zaterdag 8 juni het decor van één groot regenboogfeest! De allereerste Eindhoven Pride staat dan op de agenda met een parade en een festival. Aansluitend zijn er een week lang, door heel de stad, tal van activiteiten. “Het wordt hartstikke leuk”, zegt Benjamin Ector (31) enthousiast. Deze voorzitter van Eindhoven Pride wil één ding extra benadrukken: “Het is echt een feest voor iedereen, ongeacht geaardheid of wat dan ook”.

Door Marjolein van Hoof

Met de kleinere Pride Walk in juni 2023 kregen we al een voorproefje, maar dit jaar is het dan toch echt tijd voor de eerste Eindhoven Pride ooit. “Vorig jaar kwamen er zoveel mensen op af, dat smaakte naar meer. Als alles goed verloopt, willen we er een jaarlijks evenement van maken”, aldus Benjamin.

Vieren en strijden

Eindhoven Pride richt haar spotlight op de LHBTQ+-gemeenschap, of zoals Benjamin het regelmatig omschrijft: de regenbooggemeenschap. “Enerzijds om te vieren hoever we zijn gekomen in de afgelopen pakweg 70 jaar, met dank aan de vorige generaties die op de barricade stonden. Toch zijn we er nog niet helemaal en dat willen we met de Pride ook benadrukken. Nog altijd is er geen volledige acceptatie en gelijkheid voor mensen uit de regenbooggemeenschap.”

Belachelijk

Dat merkt Benjamin, als homoseksuele man, zelf ook. “Dan word je op straat bijvoorbeeld nageroepen: ’hé, vieze homo’. Soms denk ik: dat hoort er gewoon bij. Belachelijk natuurlijk, maar als het vaker gebeurt, dan ga je zo denken. Het raakt me nog steeds, maar niet meer zo erg als in het begin. Je bent inmiddels gehard en dat is maar goed ook.”

En dan heeft Benjamin nog geluk gehad. Toen hij in zijn pubertijd ontdekte dat hij meer geïnteresseerd was in mannen dan in vrouwen, reageerde zijn familie allesbehalve verbaasd. “Mijn vader en moeder wisten het blijkbaar al toen ik een jaar of 3 was”, lacht hij. “Het kwam niet echt als een verrassing en mijn ouders reageerden goed. Mijn coming out verhaal is dus best saai en daarmee ben ik heel gezegend. Ik heb bij het COC wel andere verhalen gehoord”, vertelt hij.

Mooie mix

Benjamin was tot voor kort voorzitter van COC Eindhoven en omgeving en via die hoedanigheid rolde hij in de organisatie van Eindhoven Pride. “Ons bestuur bestaat uit zeven personen van verschillende belangenorganisaties, zoals Queer040, Queerhoven en DayDayGay. Allemaal met een eigen achterban, zodat we iets neerzetten wat breed gedragen wordt.”

En breed is het, zeker als je naar het programma kijkt. Zo bestaat de Eindhoven Pride Parade uit 34 groepen met mensen van maatschappelijke organisaties, politieke partijen, de gemeente zelf, het bedrijfsleven en carnaval. In de parade zie je tien voertuigen, gewone loopgroepen en groepen met bolderkarren, bakfietsen en skelters. “We hebben een mooie mix”, zegt Benjamin tevreden.

Die veelzijdigheid komt ook terug tijdens het Pride Vibes Festival op het Stadhuisplein. “We hebben artiesten uit de regio, uit de regenbooggemeenschap of een combinatie daarvan. Er is voor ieder wat wils.”

Van Flikkers tot Queers

En ook na 8 juni kunnen mensen nog een week lang genieten van uiteenlopende activiteiten op verschillende plekken in de stad: van exposities en literatuur tot sport, comedy, film, een markt en nog veel meer. “Wat ik zelf heel leuk vind, is de avond ‘Van Flikkers tot Queers’, op vrijdag in het Muziekgebouw. Dit is een pubquiz over de geschiedenis van de regenbooggemeenschap. Gastheer is niemand minder dan Harm Edens.”

Al die activiteiten vinden plaats onder de noemer Light up your Pride. “Met dit thema willen we zeggen: het is heel belangrijk om te zijn wie je bent en als je jezelf bent, dan straal je dat uit.”

Laten we elkaar helpen

Daarnaast is het thema een knipoog naar Lichtstad Eindhoven, want volgens Benjamin mogen we ook daar trots op zijn. “Eindhoven is een stad die inclusief en divers is en de laatste jaren enorm internationaliseert. Ik vind dat fantastisch mooi. Hoe meer mensen, hoe meer vreugde en hoe meer verschillen, hoe meer lekker eten”, grapt hij. “Maar serieus: als je alleen maar in contact komt met mensen die hetzelfde denken en leven, dan mis je zoveel van de wereld. Je hoopt dat iedereen, van geboorte tot dood, hier is om vooral een leuke tijd te hebben, dus laten we elkaar daarin helpen.”

Tot slot: “Misschien heb je soms het gevoel: ik ben de enige op de wereld. Met Eindhoven Pride willen we laten zien dat dit niet zo is. Je mag er zijn! Laten we hopen dat we in de toekomst niet meer hoeven te strijden voor gelijkheid en dat we dan alleen nog een Pride houden om te vieren hoe ver we zijn gekomen”.

<<KADER>>

De Eindhoven Pride Parade begint zaterdag 8 juni om 14.00 uur op de Kanaalstraat en gaat vervolgens over de Ten Hagestraat, Kerkstraat en Wal om te eindigen op de P.C. Hooftlaan.

Het Pride Vibes Festival begint 8 juni om 14.30 uur op het Stadshuisplein. Hier kun je tot 24.00 uur gratis genieten van tal van optredens.

De Pride Week, met diverse activiteiten in de stad, duurt van 8 tot 16 juni.

Bekijk het volledige programma op:

eindhovenpride.nl