Straten die van oudsher doorgaande verbindingswegen zijn tussen stadsdelen hebben in veel gevallen die functie behouden (zoals de Boschdijk en de Aalsterweg). Voor sommige straten geldt dat niet. Een van die straten is de Gagelstraat.

Ooit was de Gagelstraat een verbindingsweg tussen Strijp en Woensel. De straat liep vanaf de Willemstraat (schuin tegenover de huidige Josef Eliasweg) met een ruime boog naar de nu verdwenen overweg, ongeveer 100 meter ten oosten van de huidige Elisabethtunnel. Deze lange straat is nu opgeknipt in vier losse stukjes.

Het eerste stuk ligt tussen de Willemstraat en de St. Antoniusstraat: een éénrichtingsstraatje met aan het begin het nieuwbouwcomplex ’De Willem’, op het vroegere Van de Ven-terrein en aan het einde de nieuwbouw Hoog Gagel. Hier is nog iets bewaard van het dorpse karakter van Strijp.

Het tweede stuk ligt tussen de St. Antoniusstraat en de Vonderweg. In dit korte stukje staan enkele grotere oorspronkelijke huizen. Het is het mooiste stukje van de Gagelstraat, maar niemand die dat ziet want het is een doodlopende straat, afgesloten aan de kant van de Vonderweg.

Aan de andere kant van de Vonderweg tot aan de Mathildelaan ligt het derde stukje Gagelstraat. Hier was oorspronkelijk de Philipspersoneelswinkel gevestigd en later het TAC. Deze gebouwen zijn inmiddels afgebroken, maar er wacht een nieuwe toekomst als onderdeel van het deels nog te bouwen Victoriakwartier. De gemeente wil bij de nieuwbouw dat er een verwijzing komt naar ’dit cultuurhistorisch belangrijke oude straatje’.

Het vierde stukje Gagelstraat is helemaal verdwenen. Het lag tussen de Mathildelaan en de overweg in de spoorlijn naar Boxtel, voordat het hoogspoor aangelegd werd. Ongeveer op de plek waar nu de toegang tot de parkeerplaats van het politiebureau ligt.