Voor het eerst is er in Eindhoven een struikelsteen geplaatst voor een overlevende van de Holocaust. Deze zogenaamde ‘Stolperstein’ is geplaatst in de Hugo Verrieststraat ter nagedachtenis aan Enny Frank. Zij overleefde de verschrikkingen van kamp Vught, Auschwitz en de Dodenmars.

De Stolperstein is aangevraagd door oud-leerling Ralph Nussbaum, als eerbetoon aan zijn geliefde kinderjuffrouw. De steen heeft een plekje gekregen voor Enny’s oude woning. Hier lagen al struikelstenen ter nagedachtenis aan haar vader Eduard en haar zusje Tine.

Eduard Frank was getrouwd met Adele Biallosterski. Samen kregen zij in Eindhoven twee dochters: Enny, geboren op 27 mei 1923, en Tine, geboren op 15 februari 1926. Eduard werkte als elektrotechnisch ingenieur bij Philips. Ondanks dat hij doof was, kon hij uitstekend liplezen, zo goed zelfs dat klanten niet altijd doorhadden dat hij niet kon horen.

Tijdens de oorlog bood een vriend het gezin Frank een schuilplaats aan, maar Eduard weigerde omdat hij zijn vriend niet in gevaar wilde brengen. Het gezin werkte bij het Philips-Kommando en werd samen met de andere medewerkers op 3 juni 1944 uit kamp Vught gedeporteerd.

Eduard Frank werd op 27 maart 1945 in het Kommando Langenbielau vermoord. Tine overleed op 29 april 1945 in Hamburg. Een ooggetuige schreef: ‘Tiny en Enny hebben hun moeder er steeds door gesleept. Tiny is een dag voor ons laatste transport, dat ons de bevrijding bracht, in Hamburg overleden. Ze hebben haar in haar wagon de borstkas ingedrukt’.

Moeder Adele en dochter Enny overleefden de oorlog.