Rien de Schipper bekijkt Eindhoven met een ‘groene bril’, en gaat regelmatig op pad om de mooiste plekjes van Eindhoven onder de loep te nemen. In deze aflevering van de Groene Kijk van Rien aandacht voor twee fraaie natuurgebieden die Eindhoven rijk is: Bokt en Esp.

In het noorden van de stad, ter weerszijden van de weg naar Son, liggen Bokt en Esp. De aanwezigheid van de Dommel en de Dommelbeemden, de Boktse beemden, hebben het gebied een bijzondere status gegeven. Maar ook het gebiedje tussen de Kennedylaan en de Eindhovense weg, met zijn kleinschalige akkertjes en houtwallen, is zeer de moeite van het bekijken waard. Laten we eens kijken wat er zoal te zien is.

Ik start de wandeling bij de Dommel en meteen wordt duidelijk dat beemden gebieden zijn die bij hoge waterstand onder water lopen. Zo werd vroeger het gebrek aan (kunst)mest een beetje opgeheven. Vanwege de natte maanden is het water nog steeds rijkelijk aanwezig, veel meer dan andere jaren.

Dotterbloem

De natte weiden vormen een uitstekende voedingsbodem voor de dotterbloem. Gewone dotterbloem en bosdotterbloem waren tot 2017 beschermde planten, maar zijn nu niet meer zo zeldzaam. Dit is de periode dat ze in bloei staan. Wat ook rijkelijk groeit op de natte grond is de lange ereprijs. Die bloeit later: in juli en augustus met lange aarvormige blauwe bloempjes. De plant is 0,5 tot 1 meter hoog; deze zomer zeker te bewonderen in Bokt.

Zegge

Er is nog een plantenfamilie die ik hier moet noemen, omdat die erg veel voorkomt: de zegge. Het is een familie van kruiden die wat groeiwijze betreft wel wat weg heeft van gras. Er staan minstens vier verschillende soorten, waaronder de veel voorkomende tweerijige zegge. In het najaar herkenbaar aan de bruine aren. Op die stukken waar ooit flink gemest is, voelt die plant zich helemaal thuis. Doordat hij veel meststoffen opslaat in zijn wortelstokken bevordert de soort de verschraling van zulke terreinen en kan daarbij helpen om de biodiversiteit van de Boktse beemden te vergroten.

Dassen en vossen

Wat je bij een wandeling overdag niet kan bewonderen, zijn de vossen en de dassen. Zeker, die komen hier voor, maar beide dieren mijden de mens. Dus als de sporters op de velden van Unitas en de andere verenigingen zijn uitgespeeld en huiswaarts zijn gekeerd, dan gaan de lichten uit en komen de dassen uit hun schuilplaats. Regelmatig worden de dieren ’s avonds laat waargenomen.

Ze storen zich niet aan de schapen die er lopen en scharrelen over het grasland hun kostje bij elkaar. Dat kan van alles zijn: regenwormen, kevers, slakken, muizen, bessen, bramen, noten, eikels, paddenstoelen en als hij er een tegenkomt, een appel. De das is een van de grootste landroofdieren, maar veel vredelievender dan de wolf bijvoorbeeld. Alhoewel de graafwerkzaamheden aan de dassenburcht ook voor de nodige overlast kunnen zorgen.

Burcht

Vlak tegen de Kennedylaan in Esp is een grote dassenburcht. Misschien zijn het dassen uit deze burcht die door het tunneltje onder de weg ’s nachts een bezoekje brengen aan Bokt. Dat bezoekje kan ik van harte iedereen aanraden, want ik heb de vogels die in dit gebied natuurlijk ook aanwezig zijn, nog niet eens genoemd. Reigers, steenuilen, diverse soorten spechten en verder alles wat gebruikelijk is voor een natuurgebied in Zuidoost-Brabant.