Iets terug doen voor de maatschappij: het zat er vroeg in bij Stephen Goth (69). Als jonge vent deed hij al ontwikkelingswerk in Afrika en inmiddels kan hij terugkijken op 37 jaar vrijwilligerswerk in Eindhoven. De afgelopen tien jaar als voorzitter van Eindhoven in Beeld, een functie waar hij woensdag 20 december officieel afscheid van neemt.

Door Marjolein van Hoof

Dat we hier te maken hebben met een betrokken Eindhovenaar, mag duidelijk zijn. Zijn lijst van vrijwilligerswerk is op zijn minst indrukwekkend te noemen.

Zo was Stephen verbonden aan Wijkoverleg Vlokhoven en Stichting 18 September, zat hij in de organisatie van de Dag van de Architectuur en was hij voorzitter van De Krabbedans en Stichting Lichtjesroute Eindhoven.

Dat zijn nog maar een paar voorbeelden van wat hij allemaal gedaan heeft en de kans is groot dat de lijst, ook na zijn afscheid van Eindhoven in Beeld, niet eindigt. “Ik heb nog genoeg energie, hoor”, grinnikt hij.

Afrika

Anderen belangeloos helpen, dat deed Stephen al op jonge leeftijd. Na de hts vertrok hij naar Afrika om ontwikkelingswerk te doen. “Ik dacht bij mezelf: ik ben zo verwend. Ik kan studeren en doen wat ik wil. Dan mag ik ook wel iets terug doen. Toen ik het mijn vriendin vertelde, zei ze meteen: ik wil mee. We kenden elkaar pas anderhalf jaar, zijn heel snel getrouwd en samen vertrokken. Ze ging er vol voor en dat doet ze gelukkig nu nog steeds”, lacht hij.

In West-Afrika realiseerden ze onder meer de komst van vijftig scholen en ziekenhuizen. “Het was een hele mooie tijd.”

Terug in Nederland studeerde Stephen Architectuur aan de universiteit in Delft en werkte daarna als zelfstandig architect en voor Welstandswerk. “Ik ben sinds 1 april met pensioen.”

Historie

Daarnaast vervulde hij tal van vrijwilligersfuncties, waarvan de afgelopen tien jaar als voorzitter van Eindhoven in Beeld. Deze stichting zet zich in om de geschiedenis van onze stad inzichtelijk te maken met foto’s, video’s, exposities, lezingen en naslagwerk.

Iets wat Stephen nauw aan het hart gaat. “Geschiedenis heeft me altijd geïnteresseerd. Door terug te kijken naar de historie krijg je een beeld wat er in de toekomst kan gebeuren. Op Facebook zie je mensen vaak de meest prachtige foto’s van vroeger plaatsen. Ik hoop van harte dat zij deze foto’s bij ons willen onderbrengen. Dan komen ze in het archief en gaan ze niet verloren.”

Flinke groei

“Toen ik hier tien jaar geleden begon, was het nog een bescheiden club van tien vrijwilligers; inmiddels zijn dat er dertig. We hadden destijds een klein kantoortje op de Grote Berg in de oude Kazerne, daarna verhuisden we naar de Deken van Somerenstraat. Een flinke ruimte waar we behoorlijk konden uitpakken. Daar zijn we enorm gegroeid. Als we bijvoorbeeld een lezing hielden in de grote zaal, zaten er wel honderd man. Sinds eind 2015 zitten we hier, op het NRE-terrein. De oppervlakte is wat kleiner, we hebben minder expositieruimte, maar het is er wel allemaal.”

Op sterkte

Onder leiding van Stephen is de stichting professioneler en efficiënter geworden. “De club is behoorlijk op sterkte gebracht met meer vrijwilligers en nieuwe kwaliteiten. Hun krachten zijn gebundeld in tien teams: van Bibliotheek & Archief tot Film, Exposities, Publicaties & Presentaties en ICT. Ik heb me ingezet om dit vorm te geven, zodanig dat de teams sterk genoeg zijn om zelfstandig te functioneren. We hebben inmiddels genoeg kwaliteit om op de juiste manier door te gaan.”

Bijzondere exposities

Stephen kijkt met plezier terug op de vele exposities die Eindhoven in Beeld de afgelopen tien jaar organiseerde. “Wat ik persoonlijk heel leuk vond, was de tentoonstelling over het openbaar vervoer. We hadden maquettes van het oude Tramstraatkwartier, hoe het station daar lag en welke tramroutes we hadden. Ons filmteam maakte een prachtige documentaire over de verschillende stations die Eindhoven heeft gehad. In de vitrines stonden oude treinmodellen. Die expositie was formidabel. Maar we hebben bijvoorbeeld ook een geweldige muziekexpositie gehad en tentoonstellingen over de Tweede Wereldoorlog. Eigenlijk teveel om op te noemen.”

Kasten vol naslagwerk

Ook de bibliotheek en het archief van Eindhoven in Beeld is in de afgelopen jaren flink uitgebreid. Op het kantoor prijken kasten vol naslagwerk. “Ik denk dat we een van de meest interessante bibliotheken hebben over Eindhoven. Mensen zijn welkom om dit hier te bekijken en ook studenten maken er gebruik van.”

En dan is er natuurlijk nog de website van Eindhoven in Beeld, waar iedereen kan struinen door talloze oude foto’s van onze stad. “De oudste is van 1865”, knikt hij.

“Onze site en social media worden ontzettend goed bezocht en onze films op YouTube goed bekeken. Sinds corona is het aantal fysieke bezoekers wel afgenomen. Bezochten vroeger zo’n duizend mensen onze exposities, nu is dat duidelijk minder. Gelukkig begint dat weer een beetje aan te trekken en als we een lezing hebben, zit onze zaal beneden toch vol met zestig man.”

Nieuwe ideeën

Stephen heeft zich met veel plezier ingezet voor Eindhoven in Beeld, toch neemt hij afscheid. “Na tien jaar is het tijd dat er iemand anders komt met nieuwe ideeën. Na zoveel jaar begin je jezelf te herhalen en daar moet je voor oppassen. Of ik trots ben? Weet ik niet, maar ik vind het wel mooi dat er iets staat waar heel veel mensen van genieten. Het was al wat, maar nu is het heel wat.”