In 1957 werd de in 1937 gebouwde villa van Albert van Abbe, evenals zijn vader Henri van Abbe sigarenfabrikant, geschonken aan de gemeente Eindhoven, onder voorwaarde dat het pand een culturele functie voor de stad Eindhoven zou krijgen. De gemeente ging daarmee akkoord en sindsdien fungeert het Albert van Abbehuis als expositie- en projectruimte.

Het huis kijkt uit op de zijgevel van het door vader Henri gestichte Van Abbemuseum. De afgelopen jaren hebben meer dan 200 kunstenaars en designers daar hun werk kunnen tentoonstellen of presenteren. Het Albert van Abbehuis biedt dus een podium aan jonge talentvolle kunstenaars en designers en tracht met de bescheiden financiële middelen en subsidies hun werk te stimuleren.

Ook worden er lezingen en workshops gehouden. Zo presenteerde Florian de Visser er verhalende projecten onder de titel ’Van Rookstad naar Rookvrije stad’, over rookrituelen, rookplekken en rookvrije ruimten. En dan te bedenken dat Eindhoven door de vele sigarenfabrieken ooit Ville Fumée werd genoemd. Nu wil dit project ons na laten denken over een emissievrije toekomst voor Eindhoven. Het Albert van Abbehuis is dan ook alleszins een bezoek waard.