Met haar gulle lach en lengte van 1.83 meter was ze als tiener al een opvallende verschijning. Ze vierde successen als Miss Brabant, fotomodel en mannequin in binnen- en buitenland. Ontmoette bekende mensen en werd zelfs door Matt Damon op de mond gekust. Toch bleef ze met beide benen op de grond staan. Een kijkje in het leven van Mirella Fila-Cloosterman (50).

Door Dorothée Foole

Mirella Fila: moeder van drie kinderen, een vrouw met een groot sociaal hart en helemaal verknocht aan onze Lichtstad. Ze groeide op in Apeldoorn en kwam op haar zestiende terecht in Eindhoven, waar ze een opleiding tot schoonheidsspecialiste volgde. “Ik ben gediplomeerd maar heb er nooit iets mee gedaan.”

Mirella woonde op kamers aan de Stratumsedijk naast modellenbureau Cachet van Carla van de Vorst. Zo kwam ze in het wereldje terecht. “Carla was heel vooruitstrevend. Met acht modellen reed ze ons in een busje naar modellenbureaus in Parijs en Milaan. Dat resulteerde erin dat ik in Milaan gekozen werd door het modellenbureau Italy Model.”

In Eindhoven was ze een van de vaste mannequins van Jaguar mode van modediva Marjan Strijbosch. Mirella werd gekozen tot Miss Brabant, gevraagd voor een Bavaria commercial, werd in discotheken tig keren gekozen tot Miss en flaneerde op de catwalks in het buitenland. Kortom: ze was een geliefd model.

De kus

Een mooi avontuur waarbij ze de gekste dingen meemaakte. ”Ik logeerde in peperdure hotels, vloog eerste klas en ontmoette famous people. Zat ik ineens gezellig te kletsen met Dame Edna, ontmoette ik de mannen van Simply Red en stond ik oog in oog met Matt Damon. Hij was toen nog niet zo’n bekende acteur en deed ook modellenwerk. In discotheek The Lizard in Milaan raakte ik met hem aan de praat. Matt vroeg of ik de volgende dag ook zou komen. Ik beaamde dit, maar vertelde wel dat ik verkering had. We hadden een leuke avond. Bij het afscheid kuste hij me op de mond. Pas later kwam ik er achter wie hij was!”

‘Ik kan van alles kwijtraken, behalve mijn gewicht en mijn humor’

Had ze in die tijd, naast een indrukwekkende lengte, ook de ideale maten? “Nee”, lacht ze. “In het modellenwereldje was ik met mijn gewicht van 73 kilo, een borstomvang van 88 cm, taille van 65 cm en heupwijdte van 93 cm een big mama.”

Graatmager was ze dus niet, maar wel een mooie en slanke verschijning. “Om die maten te behouden, was ik constant aan het lijnen. En daar heb ik mijn lichaam mee verpest. Mijn metabolisme is op hol geslagen, ik heb last van hormoonschommelingen en ik moet medicijnen slikken, onder meer voor mijn reuma. Mijn lijfspreuk nu is: Ik kan van alles kwijtraken, behalve mijn gewicht en mijn humor.”

Onverwachte zwangerschap

Tijdens haar modellenwerk was al bekend dat Mirella endometriose had, een aandoening bij de baarmoeder. “Daarvoor onderging ik op mijn zestiende een operatie. De arts vertelde dat het moeilijk zou zijn kinderen te krijgen. Op mijn 24ste had ik weer buikklachten. In het Radboud ziekenhuis in Nijmegen kreeg ik een inwendige echo. Volgens de gynaecoloog zag hij een cyste. De week erop zou ik geopereerd worden. Voordat het zover was, ging ik met mijn toenmalige vriend en huidige man een weekendje naar Spanje naar mijn hartsvriendin Bianca. Natuurlijk vertelde ik haar over het onderzoek. Ze keek me een beetje vreemd aan en vroeg of ze mijn borsten mocht zien. Ze twijfelde geen moment en voorspelde dat ik zwanger was. Ik kocht meteen een test en ze had gelijk.”

Volkomen gezond

Mirella bleek al 22 weken zwanger te zijn. “Heel verassend maar ook een beetje angstig, want ik had tot dan gerookt, gedronken en medicijnen geslikt. Gelukkig heeft dit geen negatieve invloed gehad: onze dochter Sterre is volkomen gezond geboren. Maar ja, na één baby wilde mijn vriend ook graag een tweede kind. Hoezo, moeilijk zwanger worden met endometriose? Ik telde meteen aan en een echo wees uit dat het een tweeling was! Sjors en Sjimmie werden na 32 weken geboren en wogen 1300 en 1500 gram. Helaas kreeg Sjimmie een bacteriële besmetting, zijn gewicht zakte tot onder de 1000 gram. Hij bleef lang ons zorgenkindje, maar is uitgegroeid tot een boom van een jongen van achttien.”

Ondernemersgeest

Mirella wilde niet alleen mooi zijn op de catwalk. Haar ondernemersgeest bedacht ook andere mogelijkheden om succesvol te zijn. Zo werkte ze als ‘bruidsmeisje designer’ voor private labels in de UK en Scandinavië. In 2010 raakte ze in Napels geïnspireerd door de vrolijke kleding in Ibiza stijl die daar op het strand gedragen werd. Spontaan besloot ze hierin een website te beginnen en, creatief als ze is, vulde ze deze aan met bijpassende zelfgemaakte sieraden.

Keukenprinses

Daarnaast ontpopte ze zich ook als keukenprinses. Haar specialisatie? Rijkelijk gevulde maaltijdsoepen die gretig aftrek vonden in de buurt, waar zij deze voor iets meer dan de kostprijs per liter verkocht.

Enkele jaren maakte ze zogenaamde bottenbouillon, in de volksmond ook wel ‘Joodse penicilline’ genoemd. Volgens Mirella werd deze bouillon tijdens de Tweede Wereldoorlog speciaal gemaakt voor onderduikers om hun weerstand te verhogen. “Ik maakte de bouillon gratis, speciaal voor mensen die, bijvoorbeeld door een chemokuur, een verminderde weerstand hebben.”

Dak- en thuislozen

Haar modellenwerk is verleden tijd. Dat geldt ook voor haar jarenlange inzet voor de Kerstkringloopwinkel in Woensel. Momenteel geeft Mirella workshops in het versieren van schelpen en het maken van sieraden. Het leven bestaat uit ups en downs en dat beseft ze heel goed. Twee jaar geleden verloor ze haar hartsvriendin.

Graag wil ze naast de liefde voor haar man en gezin ook iets voor de medemens betekenen. “Vanaf 3 april geef ik gratis workshops aan dak- en thuislozen. Dat doe ik bij Stichting Ervaring die Staat aan de Kanaaldijk. Ik verheug me erop deze mensen een stukje menselijke warmte te kunnen geven en ze te leren met weinig spullen iets moois te maken.”

Bottenbouillon van Mirella

Voor dit recept heb je nodig: botten van grasgevoerde runderen, lam of kip + wortel + ui + prei + selderij.

Zet dit op in ruim koud water met een scheut azijn en laat het 24 tot 72 uur trekken. Daarna de soep zeven, af laten kolen en als ijsblokjes invriezen. Gebruik een blokje per dag.