Tussen het Catharinakerkhof en de brandweerkazerne aan de Edenstraat komt nu (2024) langzaam maar zeker het betonnen geraamte van de ‘Nieuwe Bergen’ boven de grond.

Vijfenzeventig jaar eerder (in 1949) kwam er een einde aan de huisvestingsmisère van de brandweer, toen besloten werd tot de bouw van de huidige kazerne. Vóór de opening ervan was de brandweer verspreid over verschillende locaties, onder andere aan de Paradijslaan.

Bij de opening in 1952 meldde de gemeente te beschikken over ‘Een van de modernste kazernes in Nederland.’

De foto met het autopark ten tijde van de ingebruikneming laat zien wat toen ‘modern’ was. Tegen de gevel van het nieuwe gebouw werd het beeldhouwwerk ‘Spuitgasten’ bevestigd, van de hand van Paul Grégoire, ook de ontwerper van het Vrijheidsmonument op het Stadhuisplein. De hoge toren op de binnenplaats was de plek waar de brandweerslangen na gebruik opgehangen werden om te drogen.

In 1978 wordt een uitbreiding van de kazerne aan de Deken van Somerenstraat in gebruik genomen waar ook de GGD-ambulances een plaatsje vinden. Ook bij die opening wordt gesproken over een ‘moderne vinding’: een computersysteem dat in de meldkamer alle informatie over de locatie van de brand verzamelt en een ‘aanvalsplan’ ontwikkelt terwijl de brandweerwagens onderweg zijn: het klinkt nu als een soort ‘artificial intelligence’ voordat deze term uitgevonden was.

De brandweer en de GGD hebben deze uitbreiding in 2017 verlaten omdat het pand afgebroken ging worden om plaats te maken voor de ‘Nieuwe Bergen’. Ook de daarnaast gelegen laagbouw waar ooit de Gemeentelijke Sociale Dienst zat, is inmiddels verdwenen. De andere gebouwen aan de Deken van Somerenstraat worden herontwikkeld. Alleen de kazerne uit 1952 heeft naast al dit nieuwbouwgeweld zijn oorspronkelijke functie behouden.