Een verborgen pareltje op industrieterrein Ekkersrijt, nét over de stadsgrens met Son. Het is het domicilie van Pinball Eindhoven. Hier vinden mensen elkaar die in ieder geval één ding met elkaar gemeen hebben: de liefde voor flipperkasten.

Flipperen mogelijk en toegankelijk maken voor iedereen, dat is het uitgangspunt van Stichting Pinball Eindhoven. Wie er een bezoekje brengt, kan, na het betalen van de entree, zich helemaal uitleven op de flipperkasten. Telkens geld inwerpen is niet nodig.

Waren flipperkasten eind vorige eeuw nog op veel plekken als friettenten, sportkantines en kroegen nog wijdverspreid in de stad te vinden, tegenwoordig is dat wel anders. “En dat is jammer, want flipperen is verdraaid leuk”, zegt Serf Schellen, samen met zijn vrouw Linda en Willem Remijnse de drijvende krachten achter de stichting. Monteur Adamo Eijkenboom biedt een helpende hand om storingen en ander ongemak te verhelpen.

Kastenkennis

Techniek, inzicht, spelkennis, reactievermogen, balcontrole, en ja, ook een klein beetje geluk. Meer is er volgens Serf niet nodig om uit te blinken achter een kast. Een balletje ‘doodleggen’ op de flipper, met een paar kleine tikjes en een lobje de metalen kogel overspelen van links naar rechts, het moet tot de standaard vaardigheden van de doorgewinterde flipperaar behoren. Makkelijker gezegd dan gedaan. Serf: “Als je je skills echt ontwikkelt, niet zomaar als een malle de knoppen indrukt, maar wéét wat de mogelijkheden zijn, dan maak je al snel grote stappen. Dan wordt het ook echt leuk om te spelen.” Kastenkennis, zo noemt de Eindhovense flipperfanaat het.

Honderden kasten moet Serf inmiddels al hebben gespeeld. De Eindhovenaar mag zich dan ook met recht een expert noemen, al kent fanatisme ook zo zijn grenzen. “Ik heb weinig zin in trainen en oefenen. Daar haal ik geen voldoening en plezier uit. Ik vind het leuker om hier andere spelers van tips te voorzien, ze beter in het spelletje te maken. Een wedstrijdje doen? Prima, maar dan moet er wel iets op het spel staan. Ik wil winnen, natuurlijk, maar ik geniet er ook van als anderen hier plezier hebben.”

’We hebben een jongensdroom waargemaakt’

De passie voor de flipperkast voert voor Serf terug naar de tijd dat hij in de snackbar samen met zijn maat Willem verslingerd raakte aan een flipperkast, de Terminator 2, die daar was te vinden. Serf: “We werden er al snel best wel goed in. Een vrij spel? Eerder regel dan uitzondering. We ontdekten ook andere plekken in de stad waar we kasten konden vinden. Ooit hebben we zelf een ruimte met een hoop kasten, zeiden we toen nog gekscherend.” Dan met een brede grijns: “We hebben een jongensdroom waargemaakt.”

Een hele tijd stond flipperen voor Serf op een laag pitje. Totdat de Eindhovenaar op Marktplaats een flipperkast voorbij zag komen. “Hé, je kan er natuurlijk ook eentje kopen. Dat ik daar niet eerder aan heb gedacht…”, zegt Serf hoofdschuddend. Toepasselijk: “Zo is het balletje gaan rollen.” Het werd in 2008 de aanschaf van Judge Dread, een kast die voor Serf direct herinneringen oproept. “De laatste kast waar ik jaren daarvoor op gespeeld had.”

Op de rem trappen

Koop je één flipperkast, dan volgen er meer, zo weten Serf en Linda inmiddels. Linda: “Als Serf zijn zinnen op een nieuw exemplaar heeft gezet, dan is het lastig om dat uit zijn hoofd te praten. Nu we ik weet niet hoeveel kasten verder zijn, lukt het me nog wel om op de rem te trappen.”

Linda is inmiddels ook bevangen door het flippervirus. “Ik ben er eigenlijk niet heel echt goed in”, zegt ze. “Tenminste, als ik het vergelijk met anderen. Voor mij is het een kwestie van het balletje binnenhouden. Bij Serf gaat het meer om gericht schieten.” Serf knikt instemmend. “Het balletje speelt met haar, ik speel met het balletje”, verduidelijkt hij het verschil.

Pinball Eindhoven beschikt over een ruimte waar een keur aan flipperkasten te vinden is. Een kleine greep uit het aanbod: Frankenstein, Avengers, Tales of the Arabian nights, Revenge from Mars, Godzilla, en natuurlijk Tommy, bekend van de gelijknamige rockopera van The Who, over een Pinball Wizard. Niet alleen de nieuwste kasten, maar ook exemplaren uit de jaren negentig van de vorige eeuw. “We willen een mooie mix aanhouden”, zegt Serf. Goedkoop zijn de meeste kasten overigens niet. “Neem nu deze”, zegt Serf, wijzend naar een exemplaar dat luistert naar de naam Avengers Infinity Quest. “Met een zogeheten ‘steile ramp’; schiet je daar het balletje in, dan gaat-ie recht omhoog. Best wel cool, dat zie je bij andere flipperkasten niet. Daar hangt dan ook wel een prijskaartje aan.”

Barretje

Tijdens weekenden staan de deuren van Pinball Eindhoven open voor de vaste bezoekers, en eens in de twee maanden is er een heus toernooi. Een vaste scharen leden van de club behoort volgens Linda inmiddels tot het meubilair. In een hoek van het onderkomen van Pinball Eindhoven is een klein barretje ingericht waar de flipperaars weer even op krachten kunnen komen.

“Iedereen die eens balletje wil komen flipperen, is meer dan welkom”, zegt Serf. Linda: “Genoeg kasten om je op uit te leven, en echt: hoe beter je wordt, hoe leuker het is.”

Komende zondag wordt er weer een toernooi gehouden. Dan nemen 32 flipperfanaten het tegen elkaar op, mede voor de wereldranking bij de IFPA.

Meer weten en ook eens een potje flipperen? Kijk dan op:

pinballeindhoven.nl