EINDHOVEN - Dieren. Met hen delen we planeet aarde en onze geschiedenis. We zijn ontstaan uit dezelfde oersoep, een eencellig organisme dat zich met het verstrijken der tijden in vele verschillende gedaanten heeft ontwikkeld tot hoog complexe wezens met een bewustzijn. Van vissen vertoevend in de diepste zeeën, olifanten en mieren tot vogels die op kilometers hoogte naar een ander continent vliegen. Onze houding naar dieren toe is nogal dubbel. We deinzen er niet voor terug om ze in dieronwaardige omstandigheden te houden omwille van een goedkoop plakje worst op de boterham.
Anderzijds is het onze trouwste levensgezel waarvoor vaak kosten noch moeite gespaard worden. Een dier zegt vaak ook iets over de houder. Hoe die werkelijk is, of hoe die graag door de medemens gezien wil worden, als een soort van statussymbool zeg maar.
Maar nu terug naar toen, naar het Eindhoven van kort na de bevrijding, oktober 1944. Eindhoven is op dat moment hoofdstad van het bevrijde deel van Nederland. Het hoofdkwartier van het Militair Gezag is hier tijdelijk gevestigd en ook de BBC verzorgt dan radio-uitzendingen van hieruit. De Britse koning George VI brengt in die periode een werkbezoek aan Eindhoven om zijn manschappen een hart onder de riem te steken. Op Welschap wordt hij ontvangen door veldmaarschalk Montgomery en zijn fox terriër genaamd Hitler. Behalve Hitler had ijzervreter Montgomery nog een jonge cocker spaniël. Die luisterde naar de naam van zijn aartsrivaal, Rommel.
Twee dieren met namen van beesten.